Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Overflaten utgjør forskjellen

Alexander Sauter disputerer mandag 19. januar 2015 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «Contact-dependent culture dish interactions during in vitro generation of monocyte-derived dendritic cells».

Hovedinnhold

Noen av de store utfordringene innen medisinen i dag er kreft og autoimmune sykdommer som diabetes type 1. Ved diabetes type 1 angriper immunforsvaret egne celler som vanligvis produserer insulin, et stoff som trengs i kroppen for å håndtere sukker. Immunforsvaret overreagerer og dreper alle disse viktige cellene. Ved kreft, derimot, reagerer immunforsvaret for lite, og celler som burde ha blitt ødelagt overlever og vokser ukontrollert. Det kan tenkes at begge sykdomsformene kan helbredes hvis man kan lære immunsystemet hvordan det skal - eller ikke skal - reagere. Dendrittiske celler er de cellene i kroppen som er sentrale for å organisere immunforsvarets reaksjon. De kan lages og læres opp utenfor kroppen, fra pasientens egne blodceller. Disse kan så gis tilbake til pasienten i håp om å korrigere immunforsvarets feiltakelser. Metoden kalles cellulær immunterapi og er meget lovende for en rekke sykdommer som vi per i dag ikke har tilstrekkelig verktøy for å kurere. Imidlertid er det fremdeles mye som må forbedres, ikke minst kvaliteten av cellene som lages på laboratoriet.

Alexander Sauter sitt arbeid fokuserer på å forbedre metodene som brukes rundt laging og opplæring av dendrittiske celler. Arbeidet hans ligger i grenseområdet mellom nanoteknologi, materialvitenskap og cellebiologi. Han har vist hvordan man kan forhindre at blodceller binder til glassoverflater for å unngå uønsket stimulering av cellene. Flere ulike overflater ble sammenlignet for å se om de er bedre egnet til bruk under utdanningen av cellene enn den som brukes i dag. Resultatene viser tydelig at man må ta hensyn til overflaten som brukes under utdanningen av cellene for å ha full kontroll på dem.

Forskningen som presenteres i denne doktorgraden viser at stimulering av cellene gjennom direkte kontakt med omgivelsene kan ha stor betydning for utviklingen av nye cellulære immunterapier mot blant annet autoimmune sykdommer og kreft.

 

Personalia:
Alexander Sauter er født i Donaueschingen, Tyskland, i 1983. Han har Diplom i fysikk fra Ruprecht-Karls-Universitetet i Heidelberg, Tyskland. Arbeidet med doktorgraden begynte han i 2011, ved Institutt for Biomedisin, UiB, med Prof. Aurora Martinez som hovedveileder. Prof. Silke Appel ved Broegelmanns Forskningslaboratorium, Klinisk institutt 2, Dr. Alexandre Micoulet og Prof. Joachim P. Spatz, Max-Planck-Institute for Intelligent Systems, Stuttgart, Tyskland, var biveiledere.