Hjem
UiB Ambassadør
Reisebrev fra Georgia

Et semester for historiebøkene i Georgia

Da jeg landet på flyplassen i Tbilisi i slutten av februar så jeg frem til et semester med mye god mat og flott natur. Denne våren har Georgia vært i unntakstilstand der posisjonen mellom Europa og Russland står i fokus. Selv om det har vært et semester i unntakstilstand har jeg fått sett det beste Georgia har å tilby.

Bygning og gate i Tblisi
Foto/ill.:
Jonas Rønning

Hovedinnhold

Mitt høydepunkt fra oppholdet er nok det å kunne kommunisere på et helt nytt språk. Georgisk er et vanskelig språk med et eget alfabet. Det å kunne kommunisere med servitøren på deres morsmål har vært fantastisk.

Valget med å dra på utveksling til Georgia kom fra en interesse om de tidligere sovjet-statene. Det å kunne få se på nært hold hvordan et land med en rik historie manøvrerer seg frem med Russland som nærmeste nabo. I tillegg er Georgia vinens hjemland og har blant de beste maten i verden.

Denne nærheten til Russland skulle vise seg å være det mest tydelige dette semesteret. Jeg skal ikke gå inn i alle detaljene. Kort forklart er vill regjeringen innføre en lov som forbyr finansieringer på over 20 prosent fra utlandet, da blir organisasjonen eller mediet stemplet som utenlands agent. Som er inspirert av en lignende lov i Russland. Dette er store deler av folket mot, siden dette gjør det vanskeligere å være kritisk til regjeringen som er pro-russisk. Et stort flertall av befolkningen vil at landet skal gå i retning Europa, og bli medlem av EU og NATO.

Protestene mot lovene har pågått siden starten av april, og har ført til både stengt universitet i lengre perioder og flere marsjer gjennom byen. For min del er det veldig vakkert å se engasjementet medstudenter, lærere og befolkningenhar hatt mot loven. Jeg har alltid følt meg trygg. Regjeringen er upopulær, men ser ikke ut til å stoppe.

Tbilisi er en by for bilen. Jeg bor på en studenthybel i utkanten av byen. Det tar rundt 50 minutter med buss til sentrum og universitetet. Heldigvis finnes Taxi som tar rundt halve tiden, og koster det samme som en Skyss-billett. Universitetet er spredd utover hele byen, og har ingen kantine. Her kan jeg spise ute på studentbudsjett.

Georgia er et land der du kan finne alt. Du finner de beste danseklubbene, de gamle kirkebyggene og den vakreste naturen. Jeg er veldig glad i Tbilisi. Jeg vil anbefale kabelbane, båttur og vinkurs.

Mitt høydepunkt fra oppholdet er nok det å kunne kommunisere på et helt nytt språk. Georgisk er et vanskelig språk med et eget alfabet. Det å kunne kommunisere med servitøren på deres morsmål har vært fantastisk.

Tipsene mine til de som vil studere i Tbilisi er å ikke bo på studentboligene. Finn deg heller noe i byen, og du trenger ikke å ha funnet før du drar. Jeg vil anbefale å ta de fagene som du ikke kan ta noe andre steder. Jeg har tatt fag om mytologi i Georgia, som er veldig spennende.