En verden av muligheter med realfag
Studerer du realfag åpner det seg svært mange muligheter. Her møter du tre mennesker som med realfagbakgrunn jobber med vidt forskjellige ting. Felles er at de gjennom realfagene har fått oppfylt drømmen.
Hovedinnhold
– Apple-hovedkvarteret er så stort at du ikke bør gå ut feil dør. Da er du «lost», sier Øyvind Svensen og ler. Han jobber som teknisk prosjektleder i Apple Park i Cupertino, hjertet av Silicon Valley i California, USA. Sammen med teamet sitt jobber han med teknologien som gjør ansiktsgjenkjenning mulig.
– Den siste tiden har vi jobbet med ansiktsgjenkjenning på de to siste iPhone-modellene, forklarer han.
Tok realfag ved UiB
Svensen jobbet først hos Barco i Fredrikstad med optisk design av projektorer, før han havnet midt i smørøyet i Silicon Valley. Han har en master i fysikk fra Universitetet i Bergen (UiB). Han tok også doktorgraden samme sted.
Både masteren og doktorgraden tok for seg de optiske egenskapene i cellene hos alger og hvordan lys sprer seg.
– Jeg er glad jeg tok utdanningen hos UiB. Det var et veldig generelt og bredt studieløp de første årene, og spesialiseringen begynte først på master- og doktorgraden, sier han og slår fast:
– Treffer du med riktig tema på et ettertraktet fagområde, kan du få spennende jobbmuligheter.
Trodde det var en spøk
Da Svensen fikk den første henvendelsen fra Apple, trodde han først det var en dårlig spøk.
– Jeg slettet heldigvis ikke meldingen som kom på LinkedIn, og sjekket bakgrunnen til vedkommende som tok kontakt. Det viste seg at han faktisk jobbet i Apple. Han inviterte meg til Madrid for en intervjurunde, og dermed var jobben min.
– Det er lurt å være aktiv i sosiale medier?
– Det er i hvert fall lurt å ha en oppdatert profil på LinkedIn. Det er aldri feil å markedsføre seg selv både under utdanning og når man er ute i sin første jobb. Du vet aldri hvem som fanger deg opp, sier han og slår fast:
– Du er ofte mer ettertraktet enn du tror. Spesielt hvis du spesialiserer deg på et felt med fagkunnskap som få har.
Er du interessert i realfag, ikke nøl! Du får et godt grunnlag de første årene, slik at du kan velge mange veier videre.
Det grønne skiftet
Energirådgiver Anja Molnes i Entro har også studert realfag ved UiB. Molnes leverte en masteroppgave i energi ved Geofysisk institutt i 2018.
Etter en kort tur innom Stavanger og jobbing med solcelleløsninger, er hun nå tilbake i Bergen som energirådgiver. Hun er glad for at hun satset på et grønt yrke, selv om det ikke var mange jobbmuligheter innen fornybarbransjen da hun begynte å studere.
– Jeg hadde veldig stor tro på at arbeidsmarkedet ville ta seg opp. Den grønne omstillingen er i gang, og realfag er en god døråpner for mange spennende, nye yrker, sier Molnes.
Mange muligheter
– Jeg har truffet spikeren på hodet. I masteren skrev jeg om energieffektivisering i bygg, som er mye viktigere for klimaet enn folk kanskje tror. Mange trekker frem vindkraft og solceller, men energieffektivisering er en vel så viktig del av løsningen.
– Har du tips til kommende realfagstudenter?
– Engasjer deg i verv og vær flink til å gripe muligheter underveis i studiet. Det er virkelig gøy når du kommer ut i arbeidslivet og ser verdien av å ha bred kompetanse. Det gir også flere bein å stå på.
Selv var hun aktiv utenfor lesesalen gjennom hele studietiden.
– Jeg fikk prøve meg som journalist og redaktør i studentavisen MatNatPrat og var også grafisk ansvarlig. Jeg var i tillegg engasjert i foreningen for masterstudenter, Tekna Student Bergen.
Som vitenskapelig assistent i Energy Lab var Molnes med på å dra i gang en stor miljøkonferanse i Bergen i 2018 som fikk navnet «Vi må snakke om i morgen». Konferansen kom i gang etter stor innsats fra engasjerte studenter i Tekna Student Bergen og Geofysisk Fagutvalg.
– Det er noe av det artigste jeg var med på hos UiB. Konferansen ble en kjempesuksess med 600 deltakere og foredragsholdere i Grieghallen. Får du mulighet til å supplere CV-en med aktivitet utenfor lesesalen, er det noe av det lureste du gjør. En fremtidig arbeidsgiver vil sette et stort pluss i margen før et jobbintervju.
Bred teoretisk bakgrunn
Stian Haukeland Fonnes (30) hadde levert masteren i kjemi og var fersk i arbeidslivet da oljenedturen rammet Norge i slutten av 2014.
– Jeg begynte i jobb som borevæskeingeniør hos MI-SWACO, et serviceselskap som leverer høyteknologiske løsninger til olje- og gassindustrien, rett etter jeg var ferdig på UiB i 2014, sier Fonnes.
Men bare to år etter mistet han jobben.
– Da var oljekrisen i full gang, og nedskjæringene kom på løpende bånd.
Men heldigvis var han i jobb igjen etter bare noen måneder.
– Jeg fikk jobb i det multinasjonale oljeserviceselskapet Schlumberger PT som prosjektingeniør. Det er en annen avdeling i samme selskap, og den jobben har jeg den dag i dag. Schlumberger er også blant verdens største selskaper med operasjoner i over 80 land, så man har gode muligheter for å få jobbe rundt om i verden.
– Du fryktet aldri å gå lenge som arbeidsledig?
– Nei, ikke med en master i kjemi. Utdanningsløpet er så bredt sammensatt at jeg hadde mange muligheter. Jeg har for eksempel tidligere studiekamerater som jobber på laboratorium på Haraldsplass Diakonale sykehus, forteller han.
Spennende fagfelt
Fonnes skrev en master med spesialisering innen organisk kjemi og petroleumskjemi.
– Begge foreldrene mine jobber i Equinor, og jeg har vel alltid hatt en interesse for kjemi og tall. Oljenæringen har alltid fascinert meg, så da visste jeg at kjemi og fysikk var en vei og gå, sier han og legger til:
– Og kjemi er et utrolig spennende fagfelt. Det er et av de fagfeltene som best forklarer hvordan verden rundt oss er bygget opp og hvorfor den fungerer slik den gjør.
Kjemi forklarer best hvordan verden rundt oss er bygget opp
Fonnes kan slå fast at fagkunnskapen hans er helt nødvendig når vi går inn i det grønne skiftet.
– Jobben jeg har i dag er et godt eksempel. Den handler ikke bare om å pumpe opp olje, men å rense det produsertvannet som plattformene pumper ut i havet under produksjon. Mange av kjemikaliene vi tilbyr oljeindustrien er vannbehandlingskjemikalier. De tilsettes for å hindre at brønnene offshore får problemer og tetter seg. Vi renser også alt vannet som følger med oljen opp fra dypet for å unngå forurensing av miljøet.
Fonnes nøler ikke med å anbefale kjemi som studieretning.
– Ikke bare er faget utrolig spennende, men bredt satt sammen. Det gir mange jobbmuligheter, sier han og avslutter:
– Innen kjemien får du være med å løse fremtidens utfordringer innen medisin, matproduksjon og forurensing, samt å finne bærekraftige energiløsninger.
- Les mer om hvorfor realfag er et smart sted å starte her