Hjem
Skolelaboratoriet i realfag
Kurs for lærere

Realfagslunsj om mikrobiologi

Bli med til Lokeslottet, noen tusen meter under havoverflaten. Til et økosystem med unike organismer som lever i mørke under ekstremt trykk. De har interessante enzymer, og vi er bare i startgropa for å forstå hva vi kan gjøre med kunnskap om disse organismene.

Lokeslottet
Foto/ill.:
Senter for dyphavsforskning

Hovedinnhold

Du har sikkert lært elevene dine at energien til primærprodusentene kommer fra sola. Gjennom fotosyntesen fanges denne energien og kan føres videre oppover i næringskjeden. Men hva med de organismene som lever på havbunnen der lyset aldri når ned? Bli med til en ekstrem verden rundt hydrotermiske undervannskilder, der mikroorganismer bruker gass som energikilde og driver kjemosyntese. Kanskje var dette energikilden for det første livet på jorda?

Økosystemet på havbunnen består av unike tilpasninger og spennende organsimer. Og tilpasning til ekstreme forhold, gjør at disse organismene er interessante også med tanke på nytte for mennesker. De har blant annet enzymer som tåler svært høye temperaturer, som gir nye muligheter innen bioteknologi. 

Ida Steen

Ida Steen er professor ved Institutt for biovitenskap og tilknyttet Centre for Deep Sea Research. Hun arbeider med dyphavsbiologi, og undersøker mikroorganismer rundt varme kilder.

Photo:
UiB

Du får lenke til semnaret ved å melde deg på via skolelab.no. Av hensyn til de som har undervisning, blir det gjort opptak av seminaret som er tilgjengelig i en uke. Lenke sendes til de påmeldte. 

Seminaret er en del av Skolelaboratoriets serie Realfagslunsj som arrangeres i samarbeid med Nettverk for realfag i Vestland fylkeskommune.