Hjem
Skolelaboratoriet i realfag
Kurs for lærere

Realfagslunsj om klimavarsling

Har du lagt merke til sesongvarslene? Og kanskje lurt litt på hvem som tør "spå" sommerværet eller vintersnøen? På denne realfagslunsjen møter du Erik Kolstad, som bruker statistikk og værdata for å lage langtidsvarsel som brukes av næringsliv, bønder og samfunnsplanleggere.

Termometer og regn
Foto/ill.:
colourbox.com

Hovedinnhold

Hvordan er det mulig å været flere måneder frem i tid? Bli med til en verden av sannsynlighet. Med store mengder værdata og kombinasjoner av avanserte modeller, lager klimaforskere nå sesongvarsler. Erik Kolstad er forskningsleder på senteret Climatefutures, og gir oss en innføring i hva som ligger bak klimavarsling. 

Sesongvarsling er mer enn badetemperaturer. Effektene av klimaendringer påvirker store deler av samfunnet, og skal vi løse utfordringene knyttet til klimarisiko, er gode prognoser viktig. Kanskje et eksempel for elever som etterspør nytten av matematikk og programmering?  

Erik Kostad

Erik Kolstad er professor ved NORCE og Bjerknessenteret for klimaforskning. Han forsker på klimavarsel med særlig vekt på konsekvenser for samfunnet.

Foto/ill.:
https://erikwkolstad.com/

Du får lenke til semnaret ved å melde deg på via skolelab.no. Av hensyn til de som har undervisning, blir det gjort opptak av seminaret som er tilgjengelig i en uke. Lenke sendes til de påmeldte. 

Seminaret er en del av Skolelaboratoriets serie Realfagslunsj som arrangeres i samarbeid med Nettverk for realfag i Vestland fylkeskommune.