Hva er tilrettelegging?
Tilrettelegging er en samlebetegnelse for ulike tiltak som Universitetet i Bergen kan innvilge for å kompensere for de ulemper eller vansker en student har som følge av funksjonsnedsettelse eller andre særskilte behov.
Hva kan du søke om tilrettelegging for?
Du kan søke om tilrettelegging av både studiehverdagen, eksamen og praksisopphold. Du finner søknadsskjema og mer konkret informasjon om hvilke tilretteleggingstiltak vi tilbyr på hvert tema.
Velg tilretteleggingen du har behov for
Hvem har rett på tilrettelegging?
Funksjonsnedsettelse er definert som tap av - eller skade på en kroppsdel eller i en av kroppens funksjoner. Det kan være mental, intellektuell eller sensorisk funksjonsnedsettelse. 'Sensorisk' betyr tap av sanser som hørsel eller syn.
- Diagnosegrupper: funksjonsnedsettelse blir gjerne delt inn etter diagnosegrupper, som for eksempel utviklingshemming, cerebral parese eller ADHD. Psykiske lidelser, for eksempel depresjon eller bipolare lidelser, er også inkludert i begrepet.
- Særskilte behov: særskilte behov er definert som fysiske, psykososiale eller læringsmessige utfordringer av midlertidig karakter, som for eksempel et benbrudd, behov for å amme eller omsorg for mindre barn.
- Vesentlig eller betydelig karakter: for at universitetet skal ha ansvar for tilretteleggingen, må utfordringen være av en vesentlig eller betydelig karakter. Det er ikke sikkert at eksempelvis en brukken finger eller en forkjølelse gir rett til tilrettelegging, med mindre dette gir deg en betydelig utfordring med studiet eller eksamen.
Hvilken dokumentasjon skal du legge ved?
Dokumentasjonen skal være fra lege, psykolog eller annen sakkyndig, og må inneholde informasjon om de faktiske og konkrete ulempene din tilstand, eller medisinering, medfører. Dette er nødvendig for å avgjøre hvilken tilrettelegging du trenger ved eksamen. Søknad og dokumentasjon blir behandlet konfidensielt.
Hvis du ønsker det, kan du ta med dette skjemaet til legen for utfylling i stedet for å få en ordinær legeerklæring.