Hjem
Studentsider

Studentliv

Vi har samlet mye nyttig informasjon for deg som er student, alt fra hvordan du finner frem på campus og hvor du kan få hjelp, til tips til studieteknikker og hvordan du bør forberede deg til eksamen.

Tre studenter som snakker sammen med Bergen i bakgrunnen
Å starte på universitetet markerer et nytt kapittel i livet.
Foto/ill.:
Eivind Senneseth

Hovedinnhold

Velkommen som ny student 

Å starte på universitetet markerer et nytt kapittel i livet. Nå skal du gå på et universitet, ikke en skole. Du skal gå fra å være elev til å bli student, og fra klasser til studieprogram med ulike emner, forelesninger og arbeidsgrupper. Det betyr større ansvar for egen læring, lesing og deltakelse i undervisningen. For mange er dette kanskje den største utfordringen med livet som student. Vi skal gjøre vårt beste for å hjelpe deg i gang. 

Et nyttig tips er å sjekke ut studentordboken for å forstå de nye begrepene du møter. Ta en titt her: Studentordbok | Rare ord og uttrykk i høyere utdanning - Utdanning i Bergen

Finn frem på campus med MazeMap 

Universitet i Bergen er stort og har mange ulike bygg, både på Nygårdshøyden og andre steder i byen, som Møllendal og Haukeland. Det kan ta litt tid å bli kjent! Derfor har vi et verktøy som kan gjøre det lettere for deg, nemlig MazeMap! Dette er en detaljert digital karttjeneste du kan bruke for å navigere mellom universitetets ulike bygg, og å finne frem til riktig rom innendørs. Bruk Mazemap for å  lettere finne lesesaler, forelesningslokaler og seminarrom.   

Skal du gå, sykle eller benytte kollektivtransport til campus?  

Som student får du studentrabatt på buss og bybane når du har betalt semesteravgiften og semesterregistrert deg. Husk å laste ned Studentbevisappen. Sjekk skyss.nofor mer informasjon om bussruter og studentrabatt.  Bysyklene er også et populært transportmiddel, og det står stativer plassert i nærheten flere av UiBs bygninger. Informasjon finner du på bergenbysykkel.no 

Hva skjer videre i semesteret? 

Studenthverdagen begynner! Det er mye nytt å sette seg inn i, så her sier vi litt om hva du må følge med på.  

Forelesninger, seminarer og gruppetimer 

Allerede i velkomstuken begynner forelesninger i noen emner. Etter hvert kommer du også i gang med seminargrupper, gruppetimer, mentormøter og lignende. Hva de ulike innebærer, varierer noe fra emne til emne, og underviserne dine vil forklare hva som gjelder i hvert emne når undervisningen starter.  

Når du har meldt deg på emner, vil timeplanen dukke opp i Mitt UiB under "kalender". Til høyre på kalendersiden kan du huke av for hva du vil at skal vises i kalenderen din. Hvis ikke alle seminarer, gruppetimer og lignende kommer inn i kalenderen her, kan du sjekke timeplanen på emnesidene på uib.no Finn emne | Universitetet i Bergen (uib.no), lenken til timeplanen finner du oppe til høyre på siden. 

Obligatorisk oppmøte? Innleveringer?  

For å få svar på dette må du sjekke emnebeskrivelsene. Hvert emne du tar har en såkalt emnebeskrivelse. Her står det hva du skal ha lært etter å ha fullført emnet, hvordan undervisningen foregår, hvilke obligatoriske aktiviteter som inngår, og hvordan vurdering (et annet ord for eksamen) foregår.

Finn ditt emne her: uib.no/emner. For å finne ut hva som er obligatorisk i emnet, klikk deg inn på emnebeskrivelsen til emnet. Her finner du et punkt som heter "obligatorisk undervisningsaktivitet". Her kan det f.eks. stå:  

  • Ingen 

  • Ei godkjend seminaroppgåve (omfang: 2 500 ord +/- 10-15 %)  

  • Det krevjast minimum 80% oppmøte på forelesing og seminargrupper 

Som du ser vil det variere hva og hvor mye som er obligatorisk fra emne til emne, gjennom hele studiet ditt. Du må selv holde oversikten over oppmøte og frister. Dette finner du også på emnesiden i Mitt UiB. Du må gjennomføre og bestå obligatoriske aktiviteter for å kunne ta eksamen. Husk at du alltid kan ta kontakt med infosenteret om du er usikker på noe av dette.  

Litteratur

Alle emner har en litteraturliste. Denne finner du på emnesiden og i Mitt UiB. Litteraturlisten viser anbefalt litteratur for emnet, og hvor du finner den, enten det er digitalt via lenke eller i litteraturkiosken, eller i bokform.  

Akademika selger de fleste bøkene på litteraturlisten, i tillegg til at du kan kjøpe brukt på ibok.no/ eller Facebook-gruppen UiB Børs. Du kan også sjekke om bøker kan lånes ved Universitetsbibiloteket: Låne og fornye | Universitetsbiblioteket | UiB. Snakk med erfarne studenter, de har ofte tips og triks når det kommer til litteraturen for hvert emne.  

Hvordan komme i gang med studiene? 

Eksamen 

Det er lurt å forberede seg til eksamen i god tid. Vi har tips og råd om hvordan du lærer, og hvordan skape motivasjon i studiehverdagen. Da går nemlig lesing og eksamen lettere. Nettsiden finner du her: Tips om studiemestring og eksamen | Studentsider | UiB 

Når det nærmer seg eksamen er det lurt å begynne å forberede seg på det praktiske også. Du finner all viktig informasjon om eksamen på: Dette bør du vite om eksamen ved UiB | Studentsider | UiB 

Gikk ikke eksamen som planlagt? Noen studenter opplever at de stryker på eksamen. Fortvil ikke! Ofte kan du ta eksamen på nytt - snakk med studieveileder din for å få hjelp med å planlegge studieløpet ditt videre.  

Digitale system 

DIGI100 gir deg rask og god innføring i de digitale flatene vi bruker på UiB. Her er likevel en oversikt over hva du kommer til å møte på og hvordan systemene brukes. 

Tjenester du kommer til å bruke: UiB har flere tjenester som du bør sjekke jevnlig for å få den informasjonen og oversikten du trenger som student. Her ser du hva du kan bruke dem til og hva som er forskjellen mellom tjenestene.

Tips: du logger inn med brukernavn og passord på UiBs tjenester. Hvis du må endre eller har glemt passordet ditt kan du fikse det på passord.uib.no.  

UiBtreet

UiBtreet er din personlige inngangsport til informasjon og tjenester på UiB. Her finner du en sjekkliste for alt du må gjøre i studiestarten og i forbindelse med eksamen. Du kan navigere deg videre ved hjelp av nyttige lenker og selv legge til de du bruker mest. Du finner også timeplanen og eksamensinformasjonen din her.  Det nyttige med UiBtreet er blant annet at du kan tilpasse den slik at du får best mulig oversikt. UiBtreet kan lastes ned som webapp. Da får du varsling om endring i timeplanen rett til mobilen. 

Mitt UiB

Mitt UiB er læringsplattformen du skal bruke på UiB. Her ser du emnene dine og foreleserne vil legge ut informasjon du trenger når du studerer. I tillegg får du meldinger med både viktig emne- og studieinformasjon, men også annet som kan være nytte å vite. Disse finner du under kunngjøringer. Hvis du har på varsling, vil du også få disse kunngjøringene på e-post.  

Outlook

Outlook er din egen student-e-post som du får når du aktiverer brukerkontoen din. Det er her vi sender deg viktig informasjon. Det er derfor viktig at du sjekker e-posten din jevnlig slik at du ikke går glipp av noe. Det er også her du mottar kunngjøringer fra Mitt UiB (dersom du har på varslinger). 

Studentweb

Studentweb er der du semesterregistrerer deg, melder deg til emner og ser oversikt over utdanningsplanen din. Du finner også studentnummeret ditt her, du kan endre PIN-koden til studentkortet ditt og du kan bestille karakterutskrift eller bekreftelse på at du er student. Studentweb vil du gjerne bruke mest i starten og slutten av semesteret. 

UiBHjelp

UiBHjelp er en hjelpeportal hvor du kan melde inn og få svar på ting du lurer på og søke etter informasjon. Hvis du sender melding i UiBhjelp vil du ofte få raskere svar enn hvis du sender e-post til noen personlig, siden det er flere som ser henvendelsen din i UiBhjelp og kan svare. Svaret på henvendelsen din vil også komme til student-e-posten. Som student finner du det meste av informasjon enten på uib.no eller i MittUiB, men i UiBhjelp kan du finne fremgangsmåter og svar på mer tekniske ting, som for eksempel for å skrive ut, koble til vpn og eduroam eller slå på tofaktorpålogging.

Nyttige verktøy  

I tillegg til tjenestene hvor du finner informasjon fra UiB og om studiet ditt, er det også ulike verktøy og ordninger som kan være nyttige å benytte seg av. 

Skrive ut

Alle studenter kan printe på UiBs printere. For å skrive ut, laster du opp det du ønsker å skrive ut på myprint.uib.no. Deretter går du til en valgfri printer, bruker studentkortet ditt til å logge inn og skriver ut dokumentet. Dokumentet skrives først ut når du logger på printeren. Studenter må betale for utskrift. Sjekk hvordan: Betale for printing  

Microsoft365

Alle studenter har tilgang til å laste ned og bruke Office-pakken Microsoft365 helt gratis. Ved å bruke Office-pakken kan du enkelt dele dokumenter og filer med andre på en trygg måte, og du får tilgang til dokumentene dine uavhengig av sted og enhet (PC, mobil). Du kan laste ned Office-pakken på start.uib.no. Onedrive er inkludert i Office-pakken og er en skytjeneste der du kan lagre opp til 1 TB med høyt sikkerhetsnivå.  

Tofaktor-autentisering

På UiB skal alle studenter ha tofaktor-pålogging knyttet til sin studentkonto. Dette er et av de mest effektive sikkerhetstiltakene vi har. Du må selv sette opp tofaktor-pålogging. Du kan lese hvordan her: Tofaktor-autentisering.

Eduroam - internett 

Eduroam er det anbefalte trådløsnettet for studenter og ansatte på UiB. UiB-studenter får tilgang til Eduroam både på UiB og en rekke andre universiteter og høyskoler i Norge og andre land. Du logger inn med brukernavn@uib.no

VPN

Med VPN (Virtual Private Network) kan du koble deg på UiB-nettet hjemmefra og få sikker tilgang til de samme tjenestene som om du fysisk var på universitetsområdet. Finn ut hvordan du kobler deg til VPN (i UiBhjelp).

Verktøy basert på kunstig intelligens i utdanning 

Bruken av ChatGPT og lignende tjenester begynner å bli vanlig. De bringer med seg mange muligheter, men innebærer også noen utfordringer. 
Få en kort innføring i hva generativ kunstig intelligens er, og hvordan du kan bruke disse verktøyene på UiB.

Har du spørsmål? Vi er mange som ønsker å hjelpe deg! 

I studietiden vil det dukke opp mange ulike spørsmål og problemstillinger som du kan trenge hjelp til å finne svaret på. Her er en oversikt over viktige støttespillere:   

Informasjonssenteret

I informasjonssenteret på fakultetet ditt finner du hyggelige ansatte som vil prøve å hjelpe deg etter beste evne, eller henvise deg videre til noen som kan. Finn ditt informasjonssenter her: Infosenter og studieveiledning | Studentsider | UiB 

Studieveileder  

Alle fakultetene tilbyr studieveiledning og hjelp til studentene, som for eksempel planlegging av studieløpet, utveksling, permisjon eller bytte av studieprogram.   

BRITA - Brukerstøtte IT-avdelingen 

Hvis du trenger hjelp med brukerkonto, innlogging eller noe annet teknisk er BRITA tilgjengelige på chat, telefon, i UiBhjelp og fysisk

Tillitsvalgte for studenter 

Studentparlamentet (SP) er det øverste studentpolitiske organet ved Universitetet i Bergen. Studentparlamentet arbeider for å ivareta UiB-studentenes interesser, og er den viktigste stemmen opp mot universitetet og andre aktuelle aktører. Her sitter blant annet fire studenter i et arbeidsutvalg som arbeider på fulltid som studentenes hovedtillitsvalgte. Dersom du møter på utfordringer i løpet av studiet og har behov for å snakke med tillitsvalgte, eller har oppdaget noe som burde bli bedre på universitetet, kan du kontakte de på au@spuib.no.

Dersom du møter utfordringer spesifikt for fakultetet eller studieprogrammet ditt, finnes også tillitsvalgte for ditt studieprogram og fakultet. Dersom du er usikker på hvem du skal kontakte, kan Studentparlamentet hjelpe deg på veien.  

Si fra  

UiB skal være et trygt sted for studenter.  Du kan si fra om det er noe som ikke fungerer, om du opplever uønskede hendelser eller ser noe som bekymrer deg, se:  www.uib.no/varsling   

Studentombudet 

Studentombudet skal ivareta rettssikkerheten til studentene ved Universitetet i Bergen, og kan gi deg råd og veiledning om rettigheter og plikter i studentsaker. 

Jussformidlingen

Jusformidlingen er drevet av jusstudenter og kan hjelpe deg gratis med generell juridisk veiledning i saker utenfor studiene, for eksempel husleierett, arbeidsrett, kontraktsrett og trygderett. 

Tilrettelegging 

Har du behov for tilrettelegging av dine studier? Som student kan du søke om tilrettelegging dersom du har en funksjonsnedsettelse, eller andre særskilte behov. Dette kan hjelpe deg å gjennomføre utdanningen din på lik linje med dine medstudenter. 

Du kan søke om tilrettelegging av det fysiske læringsmiljøet, undervisning og eksamen.  

Tilrettelegging kan for eksempel gis i form av: 

  • Fast lesesalsplass 

  • Tilgang til hvilerom 

  • Utvidet frist på innleveringer 

  • Utvidet tid på eksamen  

Behovet ditt for tilrettelegging må dokumenteres. Det er viktig at det kommer frem av dokumentasjonen hvilken type tilrettelegging som kan være til hjelp for at du kan mestre studiene på en bedre måte. 

Les mer om tilrettelegging.

Sammen  

Sammen, Studentsamskipnaden på Vestlandet, er en organisasjon som har som mål å bidra til at din studietid blir så bra som mulig. Alle studenter som betaler semesteravgift til UiB er automatisk medlem i Sammen, og alle tilbudene deres er gratis eller så rimelige som mulig. 

Hva er forskjellen på UiB og Sammen? Der UiB kan hjelpe deg med alt studierelatert, kan Sammen hjelpe deg med studentlivet generelt. Forelesninger og fag er selvfølgelig viktig, men det er også mye annet som skjer i løpet av tiden som student. Sammen fokuserer på studenttilværelsen utenfor selve studiene, og har tilbud innenfor helse, trening, kantiner, boliger, studentfrivillighet og rådgivning. 

Vi anbefaler deg å ta en titt på  Sammen.no for å få en oversikt over alt Sammen tilbyr, men her er tre av de mest brukte tilbudene: 

Helse

Sammen har tilbud for små og store utfordringer: tannleger med studentpriser, legesenter som tilbyr akuttimer til studenter, og gratis helsestasjon for studenter. De har også mange dyktige psykologer og rådgivere som tilbyr gratis samtaler, kurs, og gruppetilbud for studenter.  

Trening 

Å trene hjelper deg å holde deg aktiv, noe som er viktig både for vår fysiske og psykiske helse. Sammen har syv treningssentre, med blant annet svømmebasseng, gruppetimer, klatrevegg, e-sportrom, golfsimulator, squash og styrkerom. Treningsmedlemskapet er også Bergens billigste for studenter! 

Kurs

Sammen arrangerer ulike typer gratis kurs og grupper for studenter, både innenfor psykisk helse, studiemestring, karriere og trening.

Studentlivet i Bergen 

Studentlivet består av mer enn forelesninger, lesing og eksamen. Utdanning i Bergen har nyttig informasjon til deg som er student: 

Studentorganisasjoner i Bergen

For mange er det å engasjere seg frivillig en viktig del av studentlivet. Å være med i en studentorganisasjon er en mulighet til å få nye venner, bygge nettverk, være med på morsomme arrangementer. Alle fakultet ved UiB har studentutvalg og fagutvalg. Her kan du lære mye nytt du kan ta med seg videre inn i arbeidslivet. 

Her er en oversikt over mange ulike studentorganisasjoner i Bergen: Studentorganisasjoner i Bergen - Student Bergen