Hjem
Universitetshagene
Inndeling i temaer

6. Dvergene

Rhodododendron yakushimanum-kultivarene er svært populære og godt tilpasset moderne hager. Bladverket er flott, og blomstene finnes i mange forskjellige farger.

Morgenrot Schneekrone
'Marietta', 'Morgenrot' og 'Schneekrone' (f.v.) viser noe av fargevariasjonen hos Dvergene.
Foto/ill.:
Bjørn Moe

Hovedinnhold

På den regnfulle, fuktige og værutsatte øya Yakushima ved den sørligste spissen av Japan oppdaget man på 1930-tallet en liten og tett, nesten tueformet Rhododendron med store hvit-rosa klokkeblomster og tett brunlig bladverk. Den fikk navnet Rhododendron yakushimanum. Den kom til å revolusjonere Rhododendron-sortimentet etter den 2. verdenskrig – og i særdeleshet fra 1970-tallet av – med en serie lave, tette, blomsterrike planter som passer i små moderne hager.

Noen av de første som kom, var Waterer’s sorter, treffende oppkalt etter de syv små dvergene. Vi har bare et par av dem: ‘Bashful’ (Blygen) og den rent røde ‘Dopey’ (Minsten). Etterhvert har man krysset inn alle farger som er kjent fra de høye kultivarene; ja selv gule – ‘Flava’ og ‘Percy Wiseman’ – er kjent. Men ellers går det mye i rosa. Eksepsjonelt lysende rød er ‘Lampion’, som er en krysning med R. repens, og den uovertrufne ‘Fantastica’ som bærer sitt navn med rette.

R. yakushimanum-kultivarer er lette å dyrke, og passer svært godt i vårt klima. Med årene blir de ganske høye.

Tilbake til Rhododendron - kultivarsamling