Opphold i USA
Noen punkter du må være klar over om du reiser til USA.
Hovedinnhold
Visum eller visumfrihet
Hvilket visum du skal ha avhenger av hva du skal gjøre under oppholdet i USA, og ikke alltid av lengden på oppholdet.
For å reise på Visa Waiver Programmet (ESTA): Opphold i inntil tre måneder uten å jobbe sammen med en amerikansk institusjon. Dette kan for eksempel væare at du kun skal benytte deg av bibliotekstjenester, eller ha arbeidsmøter med personer.
Det er mange nettsider som tilbyr seg å søke ESTA for deg mot gebyr. Dette er ikke nødvendig. Bruk offisiell nettside: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/
Dersom du har gyldig visum trenger du ikke å søke ESTA.
Søke om visum:
For opphold over tre måneder, eller dersom du skal arbeide på en amerikansk institusjon må du har visum. Som invitert forsker vil du som regel søke om et J-1 visum.
Visumsøknaden er en tredelt prosess hvor den første delen er registrering i SEVIS, en online søknad etterfulgt av personlig oppmøte til intervju på Amerikansk ambassade. Du bør beregne seks måneder fra start til slutt for å søke om visum.
Medfølgende familie (ektefeller og barn under 21 år) får J2 visum som er koblet til J-1 søkerens visum. Samboerstatus kvalifiserer ikke til J2 visum.
Hvor lang tid tar det å få visum:
Det er viktig å sette av nok til visumprosessen.
En realistisk oversikt over tidsaspekt for å søke om visum:
- Januar: Mottar invitasjonsbrev fra amerikansk vertsinstitusjon
- April: Mottar dokument fra vertsinstitusjon og fyller ut elektronisk søknadsskjema. Booker dato for oppmøte ved ambassaden.
- Mai: Besøker ambassaden. En til to uker etter mottar visum og pass.
- Juni: Reiser til vertsinstitusjon. Reiser bort en til to uker tidligere for å ordne praktikaliteter før arbeidet starte
- Juli: Begynner å arbeide.
Skatteavtalen med USA
Skatteavtalen med USA artikkel 15 gir mulighet for fritak for inntektsskatt ved forskningsopphold i USA i inntil to år. Avtalen gir deg mulighet til å søke reduksjon i inntektsskatt hvor du kun betaler trygdeavgiften i perioden du er i USA. Husk at formueskatt og andre skatteplikter fortsatt blir beregnet, og at hele skatteåret vil bli vurdert dersom du er borte bare deler av kalenderåret.
Hvordan søke om skattefritak
Du søker om skattefritak før du reiser.
Det er ikke et eget skjema for dette, så skatteetaten har anbefalt at du bruker kontaktskjema hos skatteetaten. I kontaktsskjema må du henvise til skatteavtalen mellom Norge og USA, artikkel 15. og legge ved invitasjonsbrev fra USA. Invitasjonsbrevet må inneholde en kort beskrivelse av hva du skal gjøre, perioden du skal være der og det må være signert.
Du vil motta et svar på denne henvendelsen via innboksen din på min skatt eller altinn.no. Dersom du får innvilget søknaden vil du også få utstedt et nytt skattekort på ca 10% skattetrekk.
Husk, dette er en forhåndsgodkjenning på skattereduksjonen. Det endelige skattefritaket må du fremme i skattemeldingen ved å be om skattenedsettelse.
Når du forlater USA må du selv endre skattekortet ditt tilbake til vanlig trekk. Du gjør dette på skatteetaten.no. Dersom du ikke gjør det vil du stå med 10% skatt og risikere en stor restskatt.
Hvordan be om skattenedsettelsen i skattemeldingen?
Når du mottar skattemeldingen din må det stå en post med lønn opptjent i USA for at du skal kunne be om skattenedsettelsen.
Du må endre skattemeldingen for å be om skattenedsettelsen ved å gå på "se alle opplysninger du kan legge til" Du vil da få opp valget- "Nødvendig informasjon og dokumentasjon for krav om redusert skatt eller trygdeavgift"I meny velger du "krav om skattenedsettelse etter skatteavtale"
Her fyller du inn datoer for opphold og sender inn endringene.
Dersom det ikke står en egen post med "lønn opptjent i USA" i skattemeldingen din, må du ta kontakt med seksjon for lønn via hjelp.uib.no.
Helserettigheter og krav om helseforsiking
HELFO hadde tidligere en samarbeidspartner i USA som tok seg av refusjon av helseutgifter for utsendte arbeidstakere til USA. Denne avtalen ble sagt opp i 2022. Det er ellers ingen endring i dekningsgraden for helserettigheter i USA, men den ansatte må selv legge ut for kostnadene og be om refusjon fra HELFO. Eventuelt kan arbeidsgiver legge ut for kostnadene på vegne av den ansatte. Ved UiB har vi foreslått å utstede våre ansatte med eurocard med forhøyet beløpsgrense for å dekke slike utgifter. Vi anbefaler alltid at alle som reiser på forskningsopphold om å ha gyldig reiseforsikring for hele oppholdet.
Siden HELFO ikke lengre utsteder tilstrekkelig dokumentasjon på helserettigheter kan det være at din vertsinstitusjon krever at du kjøper en lokal helseforsikring, selv om du har både reiseforsikring og rettigheter fra HELFO. Kontakt ditt fakultet/enhet i forbindelse med mulig refusjon av kostnad til lokal helseforsikring.
Selv om du får et krav om lokal helseforsikring kan det være at du kan be om unntak for dette ved å fremvise hvilken helsedekning du har gjennom reiseforsikring og HELFO. Ta gjerne kontakt med euraxess@uib.no for hjelp til dette.
Skolesystem i USA
Skolesystemet i USA Valg av skole kan påvirke skolens kvalitet. Det finnes flere offentlige og private skoler i USA. Barnet begynner i første klasse det året de fyller 6 (før skolestart). Før skolestart vil barnet delta i førskole eller barnehage.
Alder | Skole |
3-4 | Pre-school |
5-10 | Elementary/primary School |
11-13 | Middle school (Intermediate School) |
14-18 | High School |