IT-utdanning

Velg mellom våre mange studieprogrammer innenfor IT, data og IKT.

Bilde
Illustrasjonsbilde: Kvinne med VR-briller

Stadig økende etterspørsel

Fremtidens arbeidsmarked spås å være preget av tverrfaglighet, hvor de tradisjonelle faggrensene brytes ned. IT- og IKT-kunnskaper vil utvilsomt ha en viktig deltakende rolle når morgendagens utfordringer skal løses i en tid hvor alt forandrer seg. Våre studieprogrammer innenfor disse feltene har alle ulike tilnærminger til dette.

Informatikkutdanninger

Informatikk er vitenskapen som ligger bak programvaren til for eksempel dataprogrammer, apper og spill, store IT-systemer, databaser og nettportaler. informatikkstudiene starter med innføring i programmering. Deretter vil du få mulighet til å gå i dybden på alle stegene som kommer før selve programmeringen som går på problemløsing, design og utvikling av algoritmer, valg av objekter og datastrukturer.

Informatikk (årsstudium)

På årsstudium i informatikk lærer du å  

  • lage enkle programmer i Python og Java
  • delta i større programutviklingsteam
  • bruke de grunnleggende prinsippene for databaser 

Studiet passer for deg som ikke vet hva du vil studere, men vil ha en smakebit av hva en bachelorgrad går ut på. Det passer også for deg som vil supplere utdanningen din. 

Les mer om årsstudium i informatikk

Informatikk: Bioinformatikk (bachelor)

Bioinformatikk er et IT-studium hvor informatikk møter biologi og kjemi. I dette studiet får du opplæring i programmering, statistikk og matematikk, og å bruke datakunnskapen din til å analysere og tolke biologiske data. Dette kan brukes til å, for eksempel, utvikle nye medisiner, men utdanningen gir deg også IT-kompetanse som kan brukes innen helt andre felt. 

Les mer om bachelorprogrammet i bioinformatikk.

Informatikk: Datateknologi (bachelor)

På studiet i datateknologi lærer du programmering, testing og utvikling av datasystem. Du lærer ikke bare prinsipper, teknikker og metoder for programutvikling, men du får også trening i praktisk problemløsing. Slik utvikler du de kreative og analytiske evnene dine. 

Les mer om bachelorprogrammet i Datateknologi. 

Informatikk: Datasikkerhet (bachelor)

På dette studiet lærer du metoder for å utvikle, implementere og analysere IT-basert infrastruktur som er robust mot både tilfeldige feil og retta angrep. Stadig mer av samfunnets infrastruktur er elektronisk, og sikring av data er essensielt. Det er et stort behov for folk med kompetanse innen datasikkerhet. 

Les mer om bachelorprogrammet i datasikkerhet. 

Informatikk-matematikk-økonomi (bachelor)

Bachelorstudiet i informatikk-matematikk-økonomi (IMØ) er det eneste av sitt slag i Norge, og gir en grundig innføring i modellering av økonomiske problemstillinger med metoder fra matematikk, statistikk, informatikk og samfunnsøkonomi. Studiet passer for deg med interesse for samfunnsproblem og realfag. 

Les mer om bachelorprogrammet i informatikk-matematikk-økonomi.

Geofag og informatikk (bachelor)

Geofag og informatikk er relevant for deg som er interessert i geofag, dataanalyse og kunstig intelligens. Du lærer hvordan jorden er bygget opp oghvordan den har utviklet seg over tid. I tillegg lærer du hvordan du samler inn, analyserer og bruker geodata, og om hvordan du bruker informatikk til å løse geofaglige problemer. 

 

Les mer om studieprogrammet her

Data science (sivilingeniør)

Som sivilingeniør i data science vil du få teoretiske og praktiske ferdigheter innen alle områder av data science, for eksempel maskinlæring, matematikk, statistikk, programutvikling, nettverk og visualisering.

Du vil bli ekspert på å samle inn, behandle og analysere data. Du vil få erfaring i å lede prosjekter innen IT, og i løpet av studiet få nyttig erfaring fra arbeidslivet. I tillegg lærer du å skrive rapportar og gi muntlige presentasjoner etter anerkjente vitenskapelige metoder.

Les mer om studieprogrammet i data science her. 

Programvareutvikling (felles masterprogram)

Denne masterprogrammet blir gjennomført i samarbeid med Høgskulen på Vestlandet og passer for deg som vil lære å utvikle programvare. Etter fullført master kan du få jobb som programvareutvikler, software engineer, software designer, eller lignende. 

Les mer om felles masterprogram i programvareutvikling her.

Informatikk (master)

Dette er et masterprogram for deg som vil fordype deg i et av våre forskningsfelt: algoritmer, bioinformatikk, fagformidling, logikk, maskinlæring, optimering, sikker og pålitelig kommunikasjon eller visualisering.

 

Les mer om mastergrad i informatikk her

Hva kan du jobbe med?

Samfunnet vårt er avhengig av at informasjonsteknologien fungerer. Informatikere er allerede ettertraktet i arbeidslivet, i tillegg spås det å være en stor mangel på informatikere i fremtiden. Utdannelsen kan brukes innenfor ulike felter som for eksempel medisin, finans, romforskning, oljeindustri og underholdning, i tillegg til rene IT-jobber.

Samfunnsvitenskapelige IT-utdanninger

Studiene våre i informasjonsvitenskap lærer deg om blant annet programkoding, datahåndtering, interaksjonsdesign, stordata og kunstig intelligens. Programmet i informasjons- og kommunikasjonsteknologi kombinerer tekniske informatikkfag med samfunnsvitenskapelig informasjonsvitenskap, og gir på denne måten dobbel kompetanse.

Studier i kognitiv vitenskap har en tverrfaglig tilnærming og gir både yrkesrelevant IT-kompetanse og evne til kritisk analyse og nytenkning. Du blir kvalifisert for videre studier innenfor så ulike felter som blant annet informatikk eller filosofi.

Programmene i medie- og interaksjonsdesign tar for seg interaksjonsdesign, visuell kommunikasjon, designprosesser, webprogrammering og front end-utvikling. Undervisningen skjer i tett samarbeid med medieaktørene i Media City Bergen.

Informasjonsvitenskap (bachelor)

Bachelorprogrammet i informasjonsvitenskap gir deg anledning til å prøve deg som utvikler, designer eller prosjektleder, avhengig av hva du interesserer deg for. Fordyp deg i informasjonssystemer, kunstig intelligens og interaksjonen mellom mennesker og maskiner. 

Les mer om bachelorprogrammet i informasjonsvitenskap her.

Kunstig intelligens (bachelor)

Kunstig intelligens er i ferd med å bli en del av dagliglivet for mange, og kompetanse innen programmering og kunstig intelligens er etterspurt i alle deler av arbeidslivet.

Som student på kunstig intelligens lærer du programmering, datakunnskap og informasjonsvitenskap til hvordan lage program som oppfører seg intelligent. 

En bachelorgrad i kunstig intelligens gir deg et godt verktøy til å jobbe med innovasjon og verdiskaping innen alt fra spillutvikling til optimalisering av systemer og prosesser i samfunnet. Med ferdigheter innen kunstig intelligens kan du arbeide med programvare- eller produktutvikler for KI-relaterte produkt.

Les mer om bachelorprogrammet i kunstig intelligens

Kognitiv vitenskap (bachelor)

UiB har Norges eneste studieprogram i kognitiv vitenskap. Her lærer du om kunstig intelligens og hvordan hjernen vår fungerer. Gjennom studiet vil du tilegne deg yrkesrelevant IT-kompetanse og akademiske evner til kritisk analyse og nytenkning. 

Dette kan gi deg jobb innen kunstig intelligens, språkteknologi, data science, programmering, systemdesign, brukerinteraksjon, eller produkt- og forretningsutvikling. 

 

Les mer om bachelorprogrammet i kognitiv vitenskap

Medie- og interaksjonsdesign (bachelor)

Medie- og interaksjonsdesign passer for deg som er teknologiinteressert, kreativ, analytisk og sosial. 

Du lærer å forstå mediefeltet og hvordan designe løsninger og produkter som er bedre for brukerne. 

Les mer om studieprogrammet her

Informasjonsvitenskap (årsstudium)

På årsstudium i informasjonsvitenskap får du en grunnleggende innføring i informasjonssystem, datahåndtering og programutvikling. 

Les mer om årsstudium i informasjonsvitenskap

ITØK - Informasjonsteknologi og økonomi (sivilingeniør, integrert masterprogram)

ITØK er studieprogrammet for deg som er interessert i teknologi og øknomi. Studieprogrammet tar for seg problemstillinger i krysningsfeltet mellom de to fagfeltene, og gir deg tittelen sivilingeniør når du har fullført det fem-årige masterprogrammet. 

Med en sivilingeniørutdanning innen informasjonsteknologi og økonomi er du attraktiv for aktuelle jobber innen bank- og finansbransjen, høyteknologibedrifter, IT -og telekommunikasjon, konsulentbransjen, offentlig forvaltning og store industriselskap

Les mer om studieprogrammet her

Medie- og interaksjonsdesign (master)

Masterprogrammet i medie- og interaksjonsdesign er praktisk rettet og tett på yrkeslivet. Her lærer du hvordan konstruere prototyper på nye medier og evaluere brukeropplevelsene til både medieprodusenter og brukere. 

Les mer om masterprogrammet i medie- og interaksjonsdesign

Informasjonsvitenskap (master)

På masterprogrammet i informasjonsvitenskap fordyper du deg innen IKT. Det kan være informasjonssystemer, databaser, programmer, datamaskiner, datanettverk og internett. Du lærer hvordan behandling av kunnskap, informasjon og data blir støttet av IKT. 

Les mer om masterprogrammet i informasjonsvitenskap

Hva kan du jobbe med?

De som har tatt en grad innenfor disse utdannelsene jobber gjerne som konsulenter i IT-bransjen, med utvikling og drift på IT-avdelinger, programmering, opplæring og brukerstøtte, eller med forskning og undervisning.

Humanistiske IT-utdanninger

Vi tilbyr også studier i digital kultur. Programmene handler om hvordan samhandlingen mellom mennesker og teknologi påvirker hverdagen vår, noe som angår de fleste i dag. Du lærer grunnleggende webdesign og får erfaring med å kommunisere i digitale sjangrer både visuelt og tekstlig. Du vil også få prøve deg i å skape digital kunst eller litteratur, og til å jobbe med digitale forskningsmetoder.

Digital kultur (bachelor)

Dette er studiet for deg som er interessert i forholdet mellom digital teknologi og kultur. Du lærer om elektronisk litteratur, dataspill, digital kunst, webdesign og får erfaring med å kommunisere i digitale sjangre. 

Les mer om bachelorprogrammet i digital kultur

Digital kultur (master)

I tillegg til praktisk erfaring med webdesign og kreative webprosjekter lærer du også på masterprogrammet i digital kultur å reflektere kritisk rundt tema som teknologihistorie og teknologikultur. 

Les mer om masterprogrammet i digital kultur. 

Hva kan du jobbe med?

Tidligere studenter jobber gjerne sammen med programmerere, mens de selv ofte har større fokus på brukere og kommunikasjon. 

Eksempler på jobber man kan få er blant annet kulturarbeider, webutvikler, programutvikler, informasjonsarbeider, medielærer, journalist.

 

Søk opptak til studier

Når du skal søke høyere utdanning er det ulike fremgangsmåter avhengig av hvilket program du skal søke på og hvilket nivå det er på. Hovedreglene er at:

Sist oppdatert: 04.03.2025