Flerkulturell forståelse og kommunikasjon
Hvordan kan flerkulturell forståelse bidra til god kommunikasjon i møte med flyktninger og innvandrere i helsevesenet, barnevernet, mottakssektoren og arbeidslivet for øvrig? Deltidsstudium ved UiB hvert vårsemester. Åpent for søknader nå!
Hovedinnhold
Språklige barrierer og ulike kulturelle koder og sosiale normer kan gjøre kommunikasjon med flyktninger og innvandrere utfordrende og bidra til misforståelser og konflikter. Bredere kunnskap om viktige kulturforskjeller kan gjøre oss i stand til å tilrettelegge for god kommunikasjon og et mer reflektert forhold til egen yrkesrolle i det flerkulturelle Norge.
Videreutdanningsstudiet Flerkulturell forståelse og kommunikasjon er aktuelt for deg som møter flyktninger og innvandrere med en annen språk- og kulturbakgrunn i ditt daglige arbeid og som ønsker større forståelse for hvordan kulturforskjeller påvirker kommunikasjon. Slike utfordringer kan du for eksempel møte som ansatt i barnehage/skole/voksenopplæring, ulike deler av helsesektoren, i mottaksapparatet, barnevern, ppt-tjeneste, politiet, eller annet.
– Vi gir deltakerne noen faglige verktøy for å bedre forstå og kommunisere med andre mennesker på tvers av ulike kulturbakgrunner.
Om studiet
Flerkulturell forståelse og kommunikasjon skal gi en bred innføring i ulike forhold som påvirker kommunikasjon på tvers av ulik kulturell bakgrunn, og tar for seg temaer som:
- Familie
- Kjønn
- Slektskap
- Fysisk og psykisk helse
- Tro og religion
- Makt og autoritet
- Stats- og samfunnsorganisering
- Migrasjonserfaring
- Traumeerfaringer
- Innvandring og integrasjon
Vi legger opp til at studiet skal være praksisnært, ved at studentenes refleksjoner rundt egen yrkesrolle og egne erfaringer i møte med flyktninger og innvandrere brukes aktivt som ressurs i undervisningen. Studentene kan dessuten selv kan være med og påvirke hvilke tema som skal tas opp i fordypningsdelen av studiet. Hovedfokus i studiet vil være på Afrika og Midt-Østen, samt Norge som innvandringsland.
Undervisningen er samlet i tematiske bolker:
- Introduksjon til sosialantropologiske tenkemåter
- Kjønn, familie og religion
- Makt, autoritet og samfunnsorganisering
- Migrasjon, innvandring og flerkulturelle møter i det norske samfunnet
- Antropologisk kunnskap i helsesektoren
- Flerkulturell forståelse, kommunikasjon og samhandling
Organisering og undervisning
Flerkulturell forståelse og kommunikasjon er et deltidsstudium over ett semester. Undervisningen består av nettundervisning kombinert med tre samlinger, bstående av én digital samling og to fysiske samlinger på UiBs campus. Den nettbaserte undervisningen består av diskusjonsfora og ulike digitale læringsressurser.
Det er obligatorisk å delta på minst én helgesamling eller tilsvarende timetall fordelt på flere helgesamlinger (ca 19 timer totalt), men studentene blir oppfordret til å delta i størst mulig grad.
Undervisningsplan våren 2025:
- Studiestart mandag 6. januar (emnesiden på læringsplattformen Mitt UiB åpner)
- 1. helgesamling: 24. - 26. januar (på UiBs campus)
- 2. helgesamling: 14. - 16. mars (digital)
- 3. helgesamling: 9.- 11. mai (på UiBs campus)
Tidspunkter for alle tre samlinger:
Fredager kl. 13.00 - 16.30
Lørdager kl. 09.30 - 16.30
Søndager kl. 10.00 - 16.30
Halvveis i semesteret skal alle studentene levere inn et obligatorisk essay på rundt 1500 ord hvor du skal reflektere over egne erfaringer knyttet til tema som tas opp i studiet. Dette essayet blir vurdert til bestått/ikke bestått og må være bestått før du kan gå opp til avsluttende eksamen. Innleveringsfrist 9. april 2025
Eksamen består i innlevering av oppgave på rundt 3000 ord, som i likhet med essayet vil være en refleksjonsoppgave knyttet til egne erfaringer. Alle studentene vil få veiledning en gang i arbeidet med oppgaven. Innleveringsfrist: 4. juni 2025
Opptakskrav og krav til dokumentasjon
Flerkulturell forståelse og kommunikasjon er et videreutdanningstilbud på masternivå og du må derfor kunne dokumentere at du oppfyller følgende opptakskrav:
- Bachelorgrad, cand.mag.-grad eller tilsvarende grad eller yrkesutdanning med minimum tre års omfang/180 studiepoeng
- Minimum to års relevant yrkeserfaring
Du må legge ved attest/tjenestebevis eller annen bekreftelse fra din leder/arbeidsgiver som viser at du fyller kravet om minimum to års relevant yrkeserfaring.
Attest/bekreftelse fra arbeidsgiver må være datert og inneholde følgende informasjon:
- Start og evt. sluttdato
- Stillingsprosent
- Stillingstittel
- Signatur fra arbeidsgiver (e-signatur er godkjent)
Merk at CV og arbeidsavtale ikke er godkjent dokumentasjon på arbeidserfaring.
Ved utrekning av ansiennitet blir deltidsstillinger regnet om til mnd./år i fulltid