Home
Research Group for Climate, Energy and Environmental Law

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nyhet

To publiseringer om havvind og elektrifisering av olje- og gassplattformer

Regjeringer og olje- og gasselskaper har som mål å elektrifisere olje- og gassproduksjonen på kontinentalsokkelen så raskt som mulig for å redusere klimagassutslipp. Tre medlemmer av forskningsgruppen har nylig skrevet artikler som tar opp problemstillingene ved dette rammeverket.

Bilde av vindparken Hywind Tampen
Havvindprosjektet Hywind Tampen
Photo:
Karoline Rivero Bernacki / ©Equinor

Main content

Postdoktor Siv Elén Årskog Vedvik har skrevet artikkelen «Hurtigløp for elektrifisering av sokkelen med havvind? Handlerom og hindringar i dagens regelverk». Hun gir en kort beskrivelse av temaet hun behandler:

«Regjeringen har som målsetning at olje- og gassproduksjonen på sokkelen så raskt som mulig skal elektrifiseres, og at dette i størst mulig grad skal skje med strøm fra havvind. Men etablering av havvindanlegg krever i utgangspunktet at området er åpnet for havvind, og at det gjennomføres konkurranse om tildeling av arealet. Dette er tidkrevende prosesser, og spørsmålet som reises i artikkelen er i hvilken grad unntaksbestemmelser i havloven kan gi elektrifiseringsprosjekter «hurtigløp» til konsesjon.»

Artikkelen til førsteamanuensis Ignacio Herrera Anchustegui og assisterende professor II Rudiger Tscherning bærer tittelen «Offshore oil and gas infrastructure electrification and offshore wind: a legal exploration». I likhet med Vedvik, retter forfatterne søkelyset mot regulatoriske veier og hindringer for elektrifisering av offshore olje- og gassanlegg gjennom energi fra havvind.

Herrera Anchustegui og Tscherning diskuterer begrunnelsen for elektrifiseringsprosjekter i en sammenheng med klimaendringer og analyserer nåværende og planlagte utviklinger i Norge og Atlanterhavs-Canada, og undersøker nøkkelfaktorer for å bestemme den rettslige karakteren til ulike modeller for elektrifiseringsprosjekter. De foreslår også løsninger for å identifisere de sannsynlige lovgivningsmessige og regulatoriske rammene som vil gjelde i fremtiden.

Vedviks artikkel er tilgjengelig på lovdata gjennom denne lenken. Anchustegui og Tschernings forskningsartikkel kan leses gjennom denne lenken.