Hjem
Forskargruppe for rettskultur
Arrangement

Vellykket metodeseminaret

15. januar 2024 arrangerte Forskergruppen for rettskultur et lunsjseminar om rettsvitenskapelig komparativ metode for sammenligning av nordiske land.

Neste
Metodeseminar
Foto/ill.:
Privat
1/2
Metodeseminar
Foto/ill.:
Privat
2/2
Tilbake

Hovedinnhold

Forskergruppen for rettskultur inviterte mandag 15. januar 2024 til et lunsjseminar om rettsvitenskapelig komparativ metode for sammenligning av nordiske land. Marit Ellingsen Tjelmeland, August Ødmann Borgmo, Axel Hjo og Sondre Sollid fra Tromsø presenterer komparative tilnærminger i doktorgradsprosjektene sine. Til sammen var det 15 deltakere på seminaret.

 

Kort om Marit Ellingsen Tjelmeland sin presentasjon:

      Prosjektet er en undersøkelse av de skandinaviske høyesterettenes domsgrunner i sivile saker. Likheter og ulikheter i hvordan høyesterettene skriver dommene sine (for eksempel i hvilken grad domstolene tar i bruk obiter dicta eller juridisk litteratur) vil bli analysert med sikte på å si noe mer generelt om domstolenes (selvopfatta) roller eller funksjoner. Tema for innlegget vil være utfordringer med å identifisere relevant og nødvendig bakgrunnsinformasjon.

Kort om August Ødmann Borgmo sin presentasjon:

      Min avhandling har foreløpig tittelen «Domstolsprøving av straffesaker i andre instans. En rettsvitenskapelig analyse av reglene om tilgangen til og rammene for ankebehandling i lagmannsretten.» Teksten inneholder noen komparative elementer, der jeg undersøker hva som beskrives som formålet med, og hvordan de har utformet, de suspensive og devolutive rettsmidlene mot dommer i straffesaker i Norge, Danmark, Sverige, Tyskland og England. Mitt innlegg har ikke noe klart tema, men kan brukes til å diskutere hvilke metodiske forventninger som stilles til arbeider som ikke er rene komparative avhandlinger, men hvor komparasjon likevel utgjør en viktig del av det vitenskapelige bidraget.

Kort om Axel Hjo sin presentasjon:

      Förhandsgranskning av parlamentsbeslut. Avhandlingen er en komparativ undersøkelse av hvordan vurdering av statsrettslige spørsmål i lovforberedeles- og lovgivningsprosessene er regulert og dokumenteres i Danmark, Norge, Sverige og Finland. Presentasjonen argumenterer for at temaet passer for en undersøkelse inspirert av hva Ran Hirschl har beskrevet som the most similar case-principle og drøfter om en relativisert kontekstualisme kan begrunne en metodetilnærming med sterke funksjonalistiske trekk.

Kort om Sondre Sollid sin presentasjon:

      Hans masterprosjekt er en komparativ undersøkelse av det strafferettslige legalitetsprinsippet i norsk og dansk rett. Hovedfokuset i avhandlingen skal være på rammene for tolkning av gjerningsbeskrivelsene i straffebud. Herunder vil det undersøkes på hvilke nivåer, måter og i hvilket omfang legalitetsprinsippet (og herunder underliggende prinsipper) er gjennomført, operasjonaliseres og oppfattes i norsk og dansk rett.