Hjem
Forskergruppe for strafferett og straffeprosess
Høringssvar

Høringssvar til forslag om endringer i strafferettslige reaksjoner og tvangsmidler for ungdom

Medlemmer av forskergruppen i strafferett og straffeprosess har skrevet et høringssvar i forbindelse med forslag om endringer i konfliktrådsloven, straffeloven, straffeprosessloven mv. – Strafferettslige reaksjoner og tvangsmidler for ungdom.

Hovedinnhold

I den grad strafferetten skal gripe inn mot barn som begår lovbrudd, bør reaksjonene søke å virke positivt i denne spesielle perioden av livet.

Høringssvaret er utarbeidet av Ingun Fornes, Linda Grøning, Erling Johannes Husabø, Jørn Jacobsen og Martin Mindestrømmen. I hovedtrekk knytter innspillene seg overordnet til kunnskapsgrunnlaget for videre lovendringer og ungdomsreaksjonenes struktur. Det ytres kritikk til at det på vesentlige punkter mangler en nødvendig grundig utredning av hvordan ungdomsreaksjonene har virket hittil, samt manglende gode tiltak for barn som gjennomfører disse reaksjonene. Videre gis det noen kommentarer til konkrete tiltak om krav til samtykke og barnets medvirkning, personundersøkelse av barna, ungdomskoordinators rolle for etterforskningen, adgangen til å kombinere ungdomsstraff med andre typer straff, oppholdsforbud etter straffeprosessloven, elektroniske kontrolltiltak og bostedsvilkåret. 

Høringssvaret i sin helhet kan leses her.