Hjem
Energilaboratoriet
BEL Lunch

Novel methods for producing ammonia

Illustration image showing the word "AMMONIA" in the lower right corner and a variety of symbolic representations of the ammonia molecule on a white background
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

Ammoniakk brukes som råstoff til gjødsel og det er en veletablert infrastruktur for ammoniakkproduksjon og transport. Den har også et potensial som drivstoff, f.eks. innen dyphavsfart.

Haber-Bosch-prosessen er den primære metoden for å produsere ammoniakk fra nitrogen og hydrogen. Ammoniakkproduksjon per i dag krever mye energi og har et høyt CO2 fotavtrykk. Det pågår forskning for å erstatte dagens industrielle produksjonsprosess med en ett-trinns grønn produksjonsmetode. Stipendiat Jonas Himmelstrup fra UiB presenterer status for denne nye metoden.

 

Foredragsholder

Jonas Himmelstrup er stipendiat ved Kjemisk institutt, UiB: Jeg er stipendiat i Vidar Jensens gruppe. Her studerer jeg høyaktive homogene katalysatorer for ammoniakksyntese fra dinitrogen ved bruk av validerte kvantekjemiske metoder. Dette kan brukes til å finne hvilke egenskaper som skiller en god katalysator fra en dårlig. Dette kan senere brukes til å designe nye og mer effektive katalysatorer for reaksjonen. De utformede katalysatorene blir deretter syntetisert i laboratoriet og evaluert eksperimentelt. Her kan kunnskap fra den eksperimentelle ytelsen til katalysatorene brukes i videre katalysatordesign.