Hjem
Det juridiske fakultet
MINNEORD

Minneord - Hans-Carl Tveit

I påsken fikk vi den triste nyheten om at Hans-Carl Tveit døde 26. mars etter lang tids sykdom, nær 69 år gammel. Hans-Carl var tilknyttet fakultetet gjennom flere ti-år, og han var en institusjon ved fakultetet.

Hans-Carl Tveit

Hovedinnhold

Hans-Carl begynte å studere juss rundt 1980. Han var hele tiden politisk engasjert, og han var europeer. Da Venstre ble splittet på landsmøtet i 1972 på Røros på grunn av uenigheten om tilknytningen til EEC (forløperen til EU), var Hans-Carl blant mindretallet som organiserte seg i det som senere ble Det liberale folkepartiet. Hans-Carl var gruppesekretær på Stortinget for Ole Myrvoll i 1973-1977. Senere satt Hans-Carl i bystyret for Venstre i fem perioder (1991–2011). Han var byråd for oppvekst i 2003–2007, og heltidspolitiker frem til 2011.

Hans-Carl var født og oppvokst i Bergen og var bergenser med et glødende engasjement for byen. Han var mangeårig medlem av 17. mai-komiteen, og dette var ett av mange steder hvor han fikk utløp for sitt organisatoriske talent. Hans-Carl hadde et smittende humør og engasjement som ga han et stort nettverk.

Ved fakultetet var Hans-Carl først og fremst en tillitsmann for studentene. Han fullførte aldri jussutdanningen, men han var sentral både da fakultetet første gang flyttet inn på Dragefjellet høsten 1983 og i forbindelse med nybygget som studentene tok i bruk vårsemesteret 1995. Han har selv fortalt om da han overnattet i sovepose i 1983 for å hjelpe til med å holde orden på køen som ville ha de beste lesesalsplassene. Han var med i byggekomiteen på 1990-tallet og en drivende kraft for studentarealene, slik som Fjøset (nå Straffbar) og Traumaten (nå Dragematen). Hans-Carl hadde mange verv i Juristforeningen og er hedret som kommandør, som er den høyeste utmerkelsen. Dagens studenter har mye å takke Hans-Carl for.

Faget «Offentlig rett» grunnfag og mellomfag har en lang historie. Fagene var opprinnelig hjemlet i gradsreglementet for SV-fakultetet, men studietilbudet (undervisning og eksamen) ble administrert av Institutt for offentlig rett ved Det juridiske fakultet. På 1990-tallet oppsto diskusjoner om videreføring av offentlig rett. Instituttet ønsket å nedlegge fagene, mens SV-fakultetet ønsket å opprettholde tilbudet, og Hans-Carl ble etter hvert tilsatt for å administrere fagene. Han hadde denne oppgaven frem til han ble heltidspolitiker. Etter at han sluttet i politikken gikk han inn i en stilling ved UiB sentralt, før sykdom førte ham ut av arbeidslivet.

Vi lyser fred over Hans-Carls minne.