Hjem
LEAD AI

Om LEAD AI

De neste 5 årene skal et stort, tverrfaglig prosjekt ved UiB flytte kunnskapsfronten innen kunstig intelligens (AI) med særlig søkelys på pålitelig og etisk utvikling i feltet. Programmet er støttet av EU og skal utdanne 19 forskere fra ulike disipliner til fremtidens forsknings- og teknologiledere.

LEAD AI Logo
Foto/ill.:
UiB

Hovedinnhold

LEAD AI er Universitetet i Bergens (UiB) karriereutviklingsprogram innen kunstig intelligens og vil legge til rette for en felles treningsarena for 19 postdoktorer som ansettes ved UiB i årene 2024-2028. Forskningsmulighetene spenner fra grunnleggende AI-forskning for de aktuelle fagområdene til mer anvendt forskning innen naturvitenskap og medisin, og problemstillinger innen samspill mellom AI, menneske og samfunn med juridiske og etiske utfordringer. Programmet er støttet av 17 eksterne partnere, hvorav 6 er akademiske institusjoner eller nettverk, mens de andre 11 representerer næringslivet, offentlig sektor og ulike nettverk/klynger.

UiB skal rekruttere både lokale og internasjonale forskere og ansette disse i postdoktorstillinger i 3-4 år. Mobilitet, internasjonalt og på tvers av disipliner og sektorer, er et viktig element i programmet. UiB vil samarbeide med forskningsinstitusjoner i andre land og med partnere i relevante sektorer på Vestlandet.

LEAD AI blir støttet gjennom samfinansieringsordningen COFUND Postdoctoral Programmes under Marie Skłodowska-Curie Actions. Offisiell startdato for LEAD AI er 1. januar 2024.

Mange gode effekter 

LEAD AI skal utnytte UiBs unike tverrfaglige styrke innen forskning på kunstig intelligens og gi forskerne både faglig ekspertise og den brede kunnskapen om AI-forskning som er nødvendig for å utvikle pålitelig og etisk AI som gagner samfunnet.  

Programmet skal også fremme institusjonell endring og banebrytende forskning på AI, samtidig som det gir forskerne unike forsknings- og opplæringsmuligheter, personlig veiledning og gode arbeidsforhold. 

Gode evalueringer fra EU 

COFUND-søknaden har fått svært god evaluering fra EU-kommisjonen. I tilbakemeldingen fra panelet som har vurdert søknaden heter det at prosjektforslaget støtter Norges åpne tilnærming til digitalisering, og vil levere arbeidskraft til regionen. De trekker også frem at programmet vil gjøre Universitetet i Bergen, Bergen kommune og samarbeidet i Kunnskapsbyen Bergen mer attraktive.  

I tilbakemeldingen heter det også at LEAD AI tilbyr høy kvalitet på forskningsmulighetene, inkludert sterkt potensiale for tverrfaglig forskning, godt støttet av formelle og uformelle nettverksaktiviteter, tverrfaglig veiledning og muligheter til å jobbe med tverrfaglige sentre.