Hjem
Studer samfunnsfag
Velg et samfunnsfag

Hva er samfunnsfag?

Samfunnsfag er en samlebetegnelse på samfunnsvitenskapelige fag. Les mer om hva samfunnsfag er, og hvilke studier som tilbys ved UiB.

Studenter sitter ute i en trapp
Foto/ill.:
Silje K. Robinson, UiB

Hovedinnhold

Samfunnsvitenskap er ulike fag som studerer samfunnet og forholdet mellom mennesker.  I våre samfunnsfag vil du lære om ting som hvordan mennesker blir påvirket av samfunnet, vilkår for demokratier, rettferdig fordeling av samfunnets ressurser, politiske ideologier, og hvordan vi som samfunn håndterer store, komplekse samfunnsproblemer som klimaendringer, miljøutfordringer og pandemi. Det undervises også i grønn omstilling, global ulikhet, og forskjellige kulturer. 

Samfunnsfag ved UiB

Det finnes ulike måter å studere samfunnet på. Ved UiB kan du studere: 

  • Geografi, som utforsker samspillet mellom miljø, natur og samfunn
  • Samfunnsøkonomi, som handler om hvordan økonomien egentlig fungerer og hvordan vi bruker ressursene våre i samfunnet
  • Statsvitenskap, som er det vitenskapelige studiet av politikk. Her er det to retninger: sammenlignende politikk og politikk og forvaltning.
  • Ulike mediefag, som film- og tv-produksjon, journalistikk, og medier og kommunikasjon
  • Kognitiv vitenskap og informasjonsvitenskap, der du lærer mye om kunstig intelligens og hjernen vår fungerer
  • Sosialantropologi, som handler om det kulturelle mangfoldet i verden
  • Sosiologi, der man utforsker hvordan mennesker blir formet av samfunnsforhold

Hvorfor velge en samfunnsfaglig utdanning?

Fordi dette er spennende og interessante fag, som vil gi deg kunnskap og ferdigheter som verden trenger.

Som samfunnsviter får du en forståelse av sammenhengene i samfunnet: samspillet mellom individet og strukturene som vi alle er en del av. Dette er kunnskap det er behov for mange steder i arbeidslivet. 

Minst like viktig er verktøyene du vil ta med deg videre fra disse utdanningene. Du blir trent i å tenke på en analytisk måte, lærer deg samfunnsvitenskapelig forskningsmetode og vil utvikle en rekke generiske ferdigheter som: problemløsning og selvstendig tenkning, evne til å tilpasse seg og lære nye ting, samarbeid, tekstbehandling, teknologiforståelse, skriving, kritisk og selvstendig tenkning.

Kombinasjonen av relevant kunnskap og samfunnsforståelse og evnene en utvikler gjennom studiet, er det som gjør samfunnsvitere attraktive på arbeidsmarkedet. Det vil alltid være behov for samfunnsvitere.