Åpnet ny klimafestival i Universitetsaulaen
Bergens nye klimafestival Varmere Våtere Villere startet med et rikholdig program i Universitetsaulaen 9. mars. Se bildene og opptak av arrangementet her.
Hovedinnhold
- Om det er en ting som er sikkert med klimautfordringene, er det at løsningen på dem ligger i kunnskap og i kunnskapsutvikling, sa UiB-rektor Margareth Hagen til de mange som hadde møtt opp i Universitetsaulaen til Temperert sone på åpningsdagen til Bergens nye klimafestival "Varmere Våtere Villere".
Hagen understreket at forskningsinstitusjoner som UiB har en viktig rolle når man skal løse store samfunnsutfordringer, gjennom å bidra med nye og innovative løsninger i bredden av universitetet sine fagfelt.
- Denne bredden i fagmiljøer utgjør en nasjonal kunnskapsberedskap, som gjør at vi alltid har solide fagmiljøer å lene oss på når samfunnet møter nye utfordringer, sa rektoren.
Klimafestival i tre dager
Med arrangementet i Universitetsaulaen gikk startskuddet for festivalen, som over tre dager og 50 ulike arrangement rundt i Bergen er en møteplass for klimainteresserte og setter viktige klimaspørsmål på dagsorden.
Som nylig uteksaminert UiB-alumn var festivalsjef Vilde Blomhoff Pedersen ekstra glad for å stå nettopp i Universitetsaulaen å ønske velkommen til Bergens nye klimafestival.
- Vi vil skape en tilgjengelig og engasjerende debatt for å nå ut bredere. Kunnskapsformidling og gode diskusjoner er vårt bidrag inn i den store klimautfordringen vi står i, sa hun.
Rikholdig program
Gjennom arrangementet - som ble arrangert i samarbeid mellom Varmere Våtere Villere, UiB, Bjerknessenteret for klimaforskning, Studentersamfunnet i Bergen og Studentparlamentet ved UiB - fikk publikum høre presentasjoner og paneldebatter om en rekke dagsaktuelle temaer; som klima og kraft, om hvorfor vi får stadig mer ekstremvær, om klimarettferdighet og om hvilke kontroverser samfunnet møter i omstillingen til lavkarbonsamfunnet.
Samarbeid for å nå målene var et nøkkelord i flere av programpostene, og også innen klimaforskningen gir økt samarbeid mellom fagretninger nye muligheter. I presentasjonen av forskningsprosjektet Climate Narratives, ledet av professor Kerim Hestnes Nisancioglu fikk publikum innblikk i et prosjekt som virkelig tenker radikalt om tverrfaglighet, ved å koble miljøer fra Bjerknessenteret, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Fakultet for kunst, musikk og design, Det samfunnsvitenskapelige fakultet og Det humanistiske fakultet - i tillegg til en lang rekke partnere i inn- og utland. Sentralt i prosjektet er å løfte frem historier og lære av erfaringene til mennesker som lever steder der klimaendringene i dag har store konsekvenser; på Grønland og i Stillehavsområdet.
I dagens siste paneldebatt ble det diskutert hvordan Universitetet i Bergen og Bergen kommune arbeider - og kan samarbeide - for å nå sine ambisiøse klimamål og skape et grønt campus i en grønn by.
Programmet ble avsluttet med filosof Espen Gamlund, som tok for seg moraliseringen sin rolle i et samfunn som skal bli stadig grønnere.
Varmere Villere Våtere fortsetter nå både med arrangementer på Kulturhuset i Bergen sentrum på kveldstid, og dagsprogram ved Norges Handelhøyskole og Høgskulen på Vestlandet, henholdsvis 10. og 11. mars.
- Se hele festivalprogrammet på Varmere Våtere Villere sine nettsider