Første One Ocean Week gjennomført
Tidenes første One Ocean Week er arrangert i Bergen. Mange UiB-ere har bidratt på alt fra møter med regjering, havkonferanse til folkeopplysning på bar.
Hovedinnhold
– Det har vært en innholdsrik uke, med mange gode arrangementer og et enormt spenn av deltakere fra offentlig og privat sektor, sier UiB rektor Margareth Hagen, etter at tidenes første One Ocean Week i Bergen er gjennomført.
Ulike miljøer ved Universitetet i Bergen har hatt en rekke forskjellige arrangementer gjennom uken. One Ocean Week ble sparket i gang da seilskipet Statsraad Lehmkuhl kom hjem til Bergen etter den 20 måneder lange jordomseilingen One Ocean Expedition – en seilas Universitetet i Bergen har vært en viktig partner til.
Verdensledende på hav
– Universitetet i Bergen er verdensledende på havforskning. Med vår fysiske plassering i Bergen har det vært helt naturlig for oss å ta aktiv del i både jordomseilingen og i One Ocean Week. Det har vært fint å se at kunnskapen fra UiB bidrar til fokuset på bærekraftig hav, sier Hagen.
Hun får støtte fra marin dekan og professor ved Institutt for biovitenskap, Øyvind Fiksen.
– Denne uken har manifestert hvor viktig havet er for byen og for Norge. Havet betyr noe for mage, og alle har et forhold til havet. Det har vært veldig kjekt å kjenne på UiB sin rolle og posisjon innenfor hav denne uken. Selv har jeg deltatt på sympositet med 600 havforskere fra hele verden, der vi har diskutert hav, klima og fisk i fem dager. Det har vært veldig kjekt å treffe kollegaer som jeg ikke har sett på lenge, og samtidig bli oppdatert på siste nytt i faget, sier Fiksen.
Mange arrangementer
Gjennom uken har UiB blant annet hatt populærvitenskapelige arrangementer på Statsraaden Bar & Reception kalt «Ocean Science Bar», høynivåmøte om hvordan vi kan ta enda bedre vare på havet, kunstutstilling og arrangementer der vi har fått møte mennesker som blir påvirket av klimaendringer og havstigning i enda større grad enn vi gjør i Norge.
Sommeren 2022 deltok 90 studenter på semesteremnet SDG200 om bord på Statsraad Lehmkuhl. Flere av studentene og underviserne som var med på den fire måneder lange seilasen over Stillehavet har deltatt på aktiviteter og arrangementer gjennom One Ocean Week der de blant annet har fortalt om sine opplevelser.
– Det har vært veldig fint å ha med meg de flinke studentene fra SDG200 på arrangementene. De kloke refleksjonene og den modningen de viser som resultat av SDG200-kurset er helt fantastisk å observere, og jeg er veldig stolt av dem, sier Katja Enberg, professor ved Institutt for biologi.
Rørt av Statsraadens hjemkomst
Enberg var fagansvarlig for SDG200 og underviste studentene om bord på Statsraad Lehmkuhl gjennom hele sommeren. Hun trekker også frem seilskipets hjemkomst til Bergen som et av høydepunktene fra One Ocean Week.
– Det var veldig fint og rørende å stå på kaien og ønske skipet velkomment hjem til Bergen. Jeg bodde på skipet i fire måneder da vi seilte over Stillehavet, og derfor kommer Statsraad Lehmkuhl alltid til å ha en spesiell plass i hjertet mitt, sier Enberg.
Havrett og naturvern i skjønn forening
Under Ocean Futures i Litteraturhuset i Bergen møttes en gruppe diplomater og forskere for å diskutere marine genetiske ressurser (MGR) i lys av den nylig inngåtte havavtalen koblet med FNs naturavtale, som senest ble diskutert implementert på COP15 møtet i Montreal i desember 2022.
– Det som utspilte seg i Litteraturhuset var en sjelden demonstrasjon av hvor viktig det er å koble diplomatisk og vitenskapelig ekspertise og erfaring, og spesielt gledelig å få dette til som en del av festuken som denne første One Ocean Week var, sier UiB sosialantropologiprofessor Edvard Hviding og fortsetter:
– Ikke minst det at vi kunne sette søkelys på to særdeles viktige avtaler på FN-nivå, havavtalen og naturavtalen, og få diskutert relasjonen mellom disse i dybden. Altså det å relatere havrett og biologisk mangfold med fremragende representanter for begge tematikker som innledere. Folk fikk se med egne øyne hvordan diplomater og forskere snakker sammen.
Klimafortellinger fra Stillehavet
Hviding var også primus motor for det gripende arrangementet Ocean Talanoa (havsamtale) om bord på båten Vision of the Fjords, som del av UiBs bidrag til Havbyen Bergens mange markeringer under OOW.
– De fire studentene i panelet demonstrerte på en måte relevansen og verdien av krysskulturelt og tverrfaglig samarbeid. Her fikk vi se havet og dets betydning for familie, økonomi, kultur og samfunn i ulike verdenshjørner, sier Hviding.
– Selve panelet tok etter hvert form av en sirkulær og ekspanderende talanoasamtale. Talanoa som samtaleprotokoll er på en måte sirkulær. Det er liten moderatorinnflytelse. En slik samtaleform gir akkumulerende utvidelse av kunnskapen som det snakkes om, forklarer sosialantropologen.
En viktig møteplass for næringen
One Ocean Week har kommet for å bli i Bergen. Neste år blir det nok en uke der ulike aktører skal møtes til debatter, erfaringsutveksling og opplevelser knyttet til en bærekraftig utnyttelse av havet. Øyvind Fiksen oppsummerer historiens første One Ocean Week slik:
– Det har vært en fest. Samtidig er det mange som har uttrykt store ambisjoner som gir oss på UiB mange ting å gripe fatt i. Det er stor interesse fra politikere og næringsliv om at vi skal samarbeide mer om nyskaping og utdanning på hav fremover. One Ocean Expedition og One Ocean Week har åpnet mange dører, så vi må brette opp ermene og komme i gang, sier Fiksen.