Hjem
Aktuelt
Nyhet

UiB-rektor: Dypt skuffet over manglende midler til Griegakademiet

Nybygg for Griegakademiet er ikke foreslått i neste års statsbudsjett. — Studentene fortjener bedre enn dette, sier en skuffet UiB-rektor, Margareth Hagen.

UiB-rektor Margareth Hagen
UiB-rektor Margareth Hagen er skuffet over at Griegakademiet ikke er prioritert i neste års statsbudsjett.
Foto/ill.:
Eivind Senneset, UiB

Hovedinnhold

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025 er det ikke foreslått midler til nybygg for Griegakademiet.

— Vi er dypt skuffet over at Griegakademiet ikke er prioritert. Det hadde vi forventet. Vi må nå stille spørsmål ved om regjeringen i det hele tatt ønsker å bygge et nytt Griegakademi, sier Margareth Hagen. 

På denne tiden i fjor ble UiB bedt om å gjennomføre en ny og omfattende kvalitetssikring av byggeprosjektet. Den viste at prosjektet er samfunnsøkonomisk lønnsomt. Likevel uteblir satsingen i statsbudsjettet.

—  Studentene på Griegakademiet fortjener å bli behandlet bedre enn dette. De utgjør en av grunnpilarene i det brede norske kulturlivet. Regjeringen velger i dag å la dem fortsette å studere i lokaler som kan være helseskadelige. 

Realnedgang for sektoren

I forslaget til statsbudsjett legger regjeringen opp til en realnedgang på 3,5 prosent til forskning og utvikling. Universitets- og høgskolesektoren får en samlet realnedgang på 1,3 prosent sammenlignet med 2024. Dette er ambisjonsløst, mener UiB-rektoren. 

— Vi trenger solide forskningsbaserte utdanninger for å sikre kunnskapsberedskapen, fremtidsrettede utdanninger og et aktivt demokrati. Samfunnet vårt skal gjennom en stor omstilling i årene som kommer, og det er en klar forventning til at det skal komme nye løsninger fra forskningen. Norge må også sikre den sterke grunnforskningen. 
— Det er bekymringsverdig at dette budsjettet ikke viser vilje til å prioritere forskning. Norge sakker akterut hvis regjeringen ikke følger opp forventningene sine til sektoren med faktiske kroner og øre. 

Statsbudsjettet har en lønns- og priskompensasjon som etter UiBs vurderinger er for lav og medfører et realkutt for universitetet. 

— Dette gir et svært stramt budsjett for UiB også i 2025. Det kommende året har sektoren framfor seg ikke bare harde prioriteringer, vi ser også at enkelte institusjoner opplever reelle nedskjæringer, sier Hagen.

Svært glad for flere studieplasser til Vestlandslegen

25. september kom nyheten om at regjeringen bevilger 20 nye studieplasser til medisinstudiet ved UiB gjennom Vestlandslegen. Første halvdel av studiet gjennomføres i Bergen mens andre halvdel gjennomføres i Førde. 

— Vi trenger flere leger i hele landsdelen, både på sykehus og i primærhelsetjenesten. Dette vil også bidra til å styrke samarbeidet mellom sykehusene på Vestlandet og Universitetet i Bergen og er et ytterligere løft for helsevesenet her vest. 

UiB får også 10 nye studieplasser til IKT-fag.

Regjeringen foreslår ti millioner kroner for å styrke samarbeidet mellom Folkehelseinstituttet og universitetene om å utvikle mer effektive løsninger for overføring av helsedata til analyseinfrastrukturene ved Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og NTNU.

– Regjeringen er opptatt av at kunnskap må komme raskere i bruk. Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og NTNU har spesialisert og sikker infrastruktur for å behandle helsedata. Nå gir vi støtte til å utvikle infrastrukturen videre. Dette tar oss et skritt videre i å utnytte det enorme potensialet norske helsedata har for forskning og utvikling, seier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel.