BioBase
Biology Based Innovation Centre for Salmon Welfare and Survival (BioBase) har som overordnet mål å forbedre produksjonsbetingelser og fiskevelferd i akvakulturnæringen basert på kunnskap om oppdrettslaksens biologiske forutsetninger og begrensninger. Initiativet er basert på et innovativt partnerskap av ledende forskningsinstitusjoner, akvakulturnæringen og regulerende myndigheter.
Hovedinnhold
Målet vårt er å etablere forskningsbaserte styringsprinsipper for industri og regulerende myndigheter, for å forbedre fiskevelferden
Visjonen er å:
- Redusere laksedødeligheten fra 20 til under 5 %
- Redusere påslaget av lakselus og minimere behovet for stressende avlusingsoperasjoner
- Øke andelen premium sortering fra 80 til 95%
- Øke verdiskapningen med 50 %
Dette vil resultere i en "grønn" kystlinje i tråd med den norske regjeringens ‘trafikklyssystem’ (TLS), og gi grunnlag for bærekraftig vekst i norsk akvakulturbasert matproduksjon.
Viktige utfordringer og målsettinger
Den norske lakseindustrien, som årlig bidrar med over 100 milliarder kroner i eksport, står overfor betydelige utfordringer, spesielt innen dyrevelferd, på grunn av mer intensive produksjonsstrategier og belastende metoder for bekjempelse av lakselus. Nye metoder og strategier er derfor nødvendige både på land og i sjøfase. En utvidet og mer robust kunnskapsbase basert på laksens biologi og naturlige forutsetninger vil være avgjørende for å forbedre reguleringer, teknologiske løsninger og beste praksis.
Et digitalt observatorium vil bruke kunstig intelligens og maskinlæring for å integrere eksisterende og nye data og tette kunnskapshull som grunnlag for nye og mer bærekraftige produksjonsmodeller. Hovedresultater vil være styrket fiskevelferd, produksjonseffektivitet og omdømme.
Forskning, innovasjon, formidling og utdanning
Fokusområder:
- Identifisere kritiske produksjonsfaktorer og parametere som påvirker laksens overlevelse og velferd under ulike forhold langs norskekysten fra nord til sør.
- Utvikle dynamiske produksjonsmodeller som integrerer miljøfaktorer, oppdrettsteknologier, ledelsespraksis, fiskehelse/velferd og økonomi.
- Etablere protokoller og indikatorer for å styrke robust smolt/post-smolt produksjon som grunnlag for optimal videre vekst og redusert tid for luseeksponering og belastende avlusingstiltak.
- Utvikle og forbedre helse- og velferdsmarkører, inkludert kamerabaserte observasjoner av fiskens atferd og helsetilstand i et bioøkonomisk rammeverk for produksjonsbeslutninger, reguleringspolitikk, og økonomiske utfall.
Interne og eksterne formidlingsaktiviteter vil inkludere publikasjoner, undervisningstilbud på universiteter, praktiske brukerkurs, instruksjonsvideoer, en Lakse-ChatBot, konferanser og messer. Et prosjektverksted, Impact Forum, vil legge til rette for kunnskapsutveksling og dermed redusere implementeringstid og kostnader for nye innovasjoner.
Vi planlegger for å uteksaminere minst åtte masterkandidater innen fiskehelse og havbruk per år, og rundt 10 ph.d.-kandidater totalt.
Forventede effekter
Den overordnede måloppnåelsen vil være en mer bærekraftig matproduksjon og verdiskapning fra norsk akvakultur med gjenopprettet aksept fra publikum.
Partnere
Universitetet i Bergen vil lede det foreslåtte senteret i samarbeid med et bredt konsortium av akademiske- og oppdrettspartnere, samt regulerende myndigheter.
Partnerne representerer et bredt spekter av vitenskapelige felt, industriell og regulatorisk kompetanse som dekker hele produksjonsprosessen fra egg til marked. Målsettingene forutsetter prosjektet som en plattform for åpen kommunikasjon og formidling av nye innovasjoner og kunnskap.
Akademiske partnere
- Universitetet i Bergen (leder)
- Havforskningsinstituttet
- Universitetet i Stavanger
- Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
- Veterinærinstituttet
- Nord universitet
- University of Stirling, UK
- Deakin University, Australia
- Institut de Ciències del Mar, CSIC, Spania
Myndigheter
Mattilsynet
Industri
17 industripartnere fra akvakultursektoren