Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Grunnlag for generell regel om når en fordring er oppstått

Silje Karine Nordtveit disputerer fredag 25.11.2016 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen «En formuerettslig analyse av fordringens stiftelsestidspunkt».

Main content

Avhandlingen behandler et svært praktisk spørsmål. En fordrings stiftelsestidspunkt får betydning ved anvendelsen av flere ulike formuerettslige regler. I konkurs og gjeldsforhandling er fastleggingen av stiftelsestidspunktet av avgjørende betydning for flere ulike spørsmål. Det har betydning både for hvilke fordringer boet kan ta beslag i, og for hvilke fordringer som kan meldes som dividendefordringer i boet. Adgangen til motregning i konkurs er også avhengig av om fordringene er oppstått før konkursåpningen, og spørsmålet om grensen mellom ny og eldre gjeld er avgjørende for adgangen til omstøtelse av sikkerhetsretter. Når en selskapsdeltager trer ut av selskapet eller overfører sin selskapsandel, er han fortsatt ansvarlig for den gjeld som selskapet hadde pådratt seg før han trådte ut av selskapet. Da blir det nødvendig å fastslå når gjelden oppsto.

I tillegg til en redegjørelse for de ulike reglene og ulike fordringstyper, drøftes det særlig om stiftelsestidspunktet skal fastlegges på samme måte ved anvendelsen av disse ulike reglene. Alternativet er at stiftelsestidspunktet kan variere avhengig av rettsvirkningen av at fordringen er oppstått før eller etter et bestemt tidspunkt. En slik analyse av fordringens stiftelsestidspunkt aktualiserer rettsteoretiske spørsmål om bruk av allmenne begreper i rettsanvendelsen og om ulike metodiske tilnærminger til rettsspørsmål. Blant annet aktualiserer avhandlingens tema diskusjonen om funksjonelle og substansielle rettighetsbegrep. I avhandlingen konkluderes det med at det kan oppstilles et alminnelig utgangspunkt om fordringers stiftelsestidspunkt, som går ut på at det avgjørende er når debitor ikke lenger har kontroll med om fordringen vil måtte betales.

 

Personalia:

Silje Karine Nordtveit er født i 1983. Hun er utdannet master i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen og uteksaminert i 2007. Nordtveit jobbet som advokatfullmektig og dommerfullmektig før hun i 2011 ble ansatt som stipendiat ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen. Fra høsten 2016 er hun ansatt som advokat i Haver Advokatfirma i Stavanger.