Grip mulighetene
Agnethe Thun Hindbjørgmo tar en bachelorgrad i Europastudier med spesialisering i sammenliknende politikk. Femte semester tilbragte hun i Brno, Tsjekkia.
Main content
Hvorfor valgte du å reise på utveksling?
Jeg valgte først og fremst å reise på utveksling for å oppleve noe nytt. Jeg var litt lei av Bergen, og "det samme gamle", og tok derfor sjansen på utveksling da den bød seg. Flere grunner til at jeg valgte å reise var for å møte nye mennesker fra andre land og kulturer, i tillegg til å erfare en annen skolehverdag.
Det var også veldig lett for meg å velge utveksling, fordi søknadsprosessen og alt rundt det var relativt lett. Når du velger å dra til Europa blir veldig mye tilrettelagt for deg, og utover semesteravgiften til UiB koster det ikke noe mer.
Hvordan var studiehverdagen din i Brno?
Studiehverdagen var relativt lik som den i Bergen. Jeg gikk på forelesninger og seminarer. De største forskjellene fra Norge var vel egentlig uavhengigheten foreleserne hadde i sitt eget fag. Det var lavere terskel for å kommunisere med foreleser, og det var mindre klasser.
Foreleserne kunne for eksempel avtale med studentene når det passet best å ha innleveringer og eksamener, i tillegg til at de bestemte selv hvilken vurderingsform de ville bruke. Forelesningene var ikke obligatoriske, men i noen fag fikk vi poeng for å møte opp.
Kravene til deg som student var derimot mye høyere. Det var flere innleveringer og muntlige fremføringer i flere fag. I de fleste fagene måtte vi ha 50 eller 60 poeng av 100 for å stå. De opererte med et poengsystem der du selv bestemte hvor du ville hente poengene. For eksempel hadde vi oppgaver til hver forelesning i et fag, og dersom du gjorde de var det lettere å få nok poeng til å stå i faget, men dersom du ikke gjorde de, måtte du få maksimal poengsum på innleveringer og/eller eksamen.
Jeg opplevde at nivåene i de forskjellige fagene varierte i stor grad, men i noen fag var nivået noe lavere enn det jeg opplever i Norge, derfor var det lettere å stå i faget selv om arbeidskravene var flere. Poengsystemet gjorde også at jeg ble tvunget til å jobbe mer jevnt utover semesteret, noe jeg ser på som veldig positivt.
Alle fagene hadde en "midterm exam" og en "final exam» som besto av multiple choice eller fire korte spørsmål, og varte rundt en time. Det var som regel ikke noe problem å få nok poeng til å stå på disse. Hvis du derimot ikke består en final exam får du flere forsøk ukene etter. Alt i alt var studiehverdagen veldig fin, og veldig lik den i Bergen, bare med mer jobbing, men til gjengjeld lettere vurdering.
Hva var mest utfordrende med å være på utveksling?
Det som var mest utfordrende med å være på utveksling var å bli kjent med alle de forskjellige menneskene en møter. Jeg fant til slutt ut at det ikke er mulig å bli ordentlig kjent med alle, og en bør finne seg noen en kommer godt overens med og bli bedre kjent med de. Det er lett å føle seg litt alene i et fremmed land med mange forskjellige studenter, og det gjelder derfor å ta initiativ til å bli kjent med folk.
En annen ting som var utfordrende med å bo i Brno var språket. Brno er ikke en typisk turistby, og består mest av lokale folk som ikke prater engelsk. I butikken, kiosken, restaurant og på bussen måtte jeg ofte ty til gestikulering og tåle å få oppgitte og sure blikk tilbake. Det gikk som regel greit, men det kunne være ganske frustrerende når jeg hadde dårlig tid og ikke fikk til å kommunisere.
Hva var mest lærerikt?
Det mest lærerike var å møte andre mennesker. Gjennom initiativ for å bli kjent, og gjennom samtaler med andre lærte jeg utrolig masse om verden, forskjellige land og ikke minst meg selv.
Det er uendelige muligheter der ute, som det bare gjelder å gripe!
Det finnes også utrolig mange bra mennesker, som en bør bli kjent med. Jeg lærte masse om Tsjekkia som jeg ikke visste fra før, og jeg forsto hvor utrolig heldige vi er i Norge. Jeg lærte også å praktisere engelsk på en annen måte enn jeg har gjort tidligere, og er bedre rustet til å holde en samtale uten å stoppe opp ved enkelte ord eller uttrykk.
Hva var det beste?
Det beste med utveksling vil jeg si er selve opplevelsen. Nå i ettertid er det en utrolig fin opplevelse å se tilbake på. Jeg vil nevne de erfaringene du gjør deg, og den selvstendigheten du blir tvunget til å utøve som noe av det beste. Det beste er også de menneskene jeg ble kjent med, og at jeg fikk erfare å bo i utlandet et semester. Det beste med utvekslingen var også all reisingen jeg dro på. Tsjekkia er utrolig sentralt, og det er veldig rett å reise med buss eller tog videre i Europa. I tillegg til å få bo i utlandet, fikk jeg også reise og oppleve mer på et semester enn det jeg vanligvis gjør i Bergen.
Hva tar du med deg videre?
Jeg kommer til å ta med meg de erfaringene jeg har gjort meg. Jeg er mer åpen mot andre mennesker og andre kulturer i tillegg til å ta mer initiativ til å bli kjent med andre.
Jeg fikk et mer realistisk syn på verden da jeg var på utveksling, og vil ta med meg videre bevisstheten over hvor viktig det er å jobbe mot målene sine, og å gripe de mulighetene en får.
Har du noen tips til andre studenter som vurderer utveksling?
Mitt beste tips er: Dra! En taper absolutt ingenting på det. Noe jeg tenkte da jeg dro var at dersom jeg ikke kom til å trives er det bare å dra hjem igjen, det er ikke verre enn det. Uansett hvor du velger å dra tror jeg det blir en veldig bra opplevelse. Det er godt å komme seg litt bort, og erfare andre ting enn Bergen.
Tips til deg som vurderer å dra er å ikke være redd for å ta kontakt med andre mennesker, eller forslå ting dere kan gjøre sammen. De fleste er i samme båt, og er veldig åpne for å bli kjent med andre studenter. Jeg vil slå et slag for såkalte dorms der studenter bor sammen. Jeg bodde selv privat, men jeg tror det er mye lettere å sosialisere seg med andre på dorm.
Et semester går veldig fort, så husk å nyte øyeblikkene, og gjør mest mulig på den tiden du har.
Når det kommer til det faglige, ville jeg vurdert å ta fag som virker overkommelige og lettere enn andre fag. Selv om det faglige er veldig viktig og interessant å få med seg, så er det ikke verdt å dra til utlandet bare for å sitte på biblioteket i et halvt semester, så prøv å velge fag der du har mer fleksibilitet.