Home
Outbound researchers

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Reiser du med partner og/eller barn?

Viktige punkter om du skal reise sammen med noen.

Main content

Trygdemedlemsskap

Se hva NAV skriver om opphold i utlandet dersom du ikke arbeider. Dersom oppholdet er over 12 måneder kan kravet om trygdeavgift bortfalle, selv ved frivillig medlemskap i folketrygden. Det anbefales derfor i en tidlig fase å ta kontakt med NAV, for å avklare hva som gjøres gjeldende for medfølgende part. 

Visum

Oppholdstillatelse for partner/ektefelle avhenger av oppholdslandets regler. I mange land er det slik at det ikke innvilges visum for spouse/partner dersom man ikke er gift. Dette kan også gjelde selv om dere har felles barn. Ta derfor kontakt med vertsinstitusjonen for å avklare hvilke regler som gjelder i ditt tilfelle.

Arbeid i oppholdsland

I mange land er det slik at partner/ektefelle ikke har tillatelse til å jobbe når de ankommer landet på et "spouse visa". Husk å undersøke med oppholdsland hvilke regler som gjelder for ditt visum.

Dersom partner skal jobbe i oppholdslandet, bør det undersøksøkes om man trenger arbeidstillatelse.  I EU/EØS land har partner med EU/EØS statsborgerskap automatisk arbeidstillatelse. Partnere med ikke EU/EØS statsborgerskap må undersøke om de må ha arbeidstillatelse. 

Det kan også være slik at hvis partner har en profesjonsutdannelse, kan manglende lokal godkjenning gjøre det vanskelig å utøve yrket under oppholdet.

Merk at det er egne regler for å ha hjemmekontor i utlandet. Se nav for regler om hjemmekontor (nav.no).

Skole

Som EØS borger, har barn rett til plass ved offentlig skole i andre EØS land. For alle land bør det søkes opptak i god tid før avreise. Vertsinstitusjonen vil i mange tilfeller kunne gi gode råd om hvilke skoler du bør velge, eller som er tilgjengelig for søknad om opptak. I noen tilfeller vil skolene kreve dokumentasjon fra skolen barna går på i dag, spesielt dersom barna går på barneskole. Utenfor Norge er det langt mer vanlig med karaktersystem også på de lavere trinnene. De kan også kreve at det avholdes språkprøver, spesielt på engelsktalende skoler.

I mange tilfeller i engelsktalende land blir barnet ditt plassert i en klasse for barn med engelsk som andre språk (ESL English second language), hvor det blir gitt ekstra undervisning i språket.

Fra ungdoms- og videregående skole er det mulig å få en karakterutskrift fra skolen eller fylkeskommunen på engelsk.

Barnehage

I mange land er det ikke så normalt å ha barn i barnehage som det er i Norge, og det kan være kostbart. Det finnes ofte samlingspunkter i for eksempel Sjømannskirken eller lokale bibliotek, som er sosiale for barn og partner dersom man velger å ikke ha barnehageplass. Vertsinstitusjonen vil også i mange tilfeller kunne gi gode råd om hvilke alternativer som finnes.Stipend som brukes til å dekke barnehageutgifter i utlandet er ikke å regne som skattefritt.