Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Lymfesystemets rolle ved betennelsesprosesser i munnhulen

Panagiota Papadakou disputerer torsdag 4. mai 2017 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: “Lymphatic responses in dental infectious diseases characterized by alveolar bone resorption".

Main content

Panagiota Papadakou har undersøkt lymfefunksjon ved betennelsesprosesser i munnhulen. Lymfekar er viktige for å drenere overskudd av vevsvæske ved betennelsesprosesser og er viktig for immunforsvaret fordi de tiltrekker seg immunceller og transporterer dem til lymfeknuter hvor andre immunceller aktiveres. VEGF-C er en viktig vekstfaktor som stimulerer vekst av lymfekar i det betente området og binder seg til reseptorene VEGFR-2 og VEGFR-3.

Økt areal av lymfekar er påvist ved betennelse i tannkjøttet, men det har vært ukjent om dette beskytter mot utvikling av tannkjøttsykdom med beinnedbryting, såkalt periodontitt. Papadakou viser i sin avhandling at det å ha et økt lymfekarareal ikke gir beskyttelse mot periodontittutvikling. Hun viser også, ved hjelp av en optisk imaging metode for lymfedrenasje, at bakterieprodukter som gir betennelse i tannkjøttet øker drenasjen, men at det å ha et økt lymfekarareal ikke gir noen tilleggseffekt.

Ved å blokkere cellesignalering via reseptorene VEGFR-2 og VEGFR-3 viser Papadakou at betennelsesprosessen ved en rotspissbetennelse med beinnedbryting hemmes, og at dette reflekteres i lokale lymfeknuter hvor en ser mindre betennelsestegn og mindre vekst av lymfekar.Arbeidet har bidratt til kartlegging av lymfesystemets rolle i munnhulen ved sykdomsprosesser som gir nedbryting av kjevebein.

Personalia
Panagiota Papadakou er født i 1987 i Sparta, Hellas, og er utdannet tannlege fra Universitetet i Athen (2010). Siden 2012 har hun vært stipendiat ved Institutt for Biomedisin, UiB. Doktorgradsarbeidet utgår fra Institutt for Biomedisin i samarbeid med Institutt for Klinisk Odontologi ved Universitet i Bergen.