Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Havet puster

Friederike Fröb disputerer tirsdag 27. juni 2017 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlinga “Climate controlled mechanisms of subpolar North Atlantic carbon uptake”.

Main content

Helt siden den industrielle revolusjonen på midten av 1700-tallet har CO2-konsentrasjonen i atmosfæren økt nært eksponentielt, hovedsakelig forårsaket av karbonutslipp fra forbrenning av fossilt brensel og endringer i arealbruk. En stor del av tilførselen av CO2 fra menneskelig aktivitet har blitt lagret i havets karbonsluk. Havets opptak av CO2 demper dermed klimaendringene, men effekten av dette opptaket varier både i rom og tid på grunn av komplekse interaksjoner mellom atmosfæriske, hydrografiske og biokjemiske prosesser.

Siden Nord-Atlanteren spiller en dominerende rolle i det globale karbonopptaket, fokuserer denne avhandlingen på det subpolare Nord-Atlanterhavet med hovedvekt på Irmingerhavet. I avhandlingen dokumenteres endringer i havets karbonsyklus gjennom 90- og 2000-tallet og relateres til stor-skala sirkulasjonsendringer, atmosfæriske pådrivsmekanismer, blandingsprosesser om vinteren, og til den økende CO2-konsentrasjonen i atmosfæren. I tillegg diskuteres havforsuringen de siste 25 årene. Resultatene er basert på observasjoner innhentet av dedikerte forskningstokt og av automatiske innsamlingssystemer installert på frivillige observasjonsskip. 

Denne avhandlingen viser at karbonsyklusen i Nord-Atlanteren gjennomgår signifikante variasjoner i rom og tid. Trender i karbonsyklusen over lang tid domineres av opptaket av antropogent CO2, men over kortere perioder kan store variasjoner i indre prosesser overgå det antropogene pådrivet. Dermed bør den naturlige karbonsyklusen tas med i beregning når størrelsen, trendene og variabiliteten til karbonopptaket diskuteres.

Personalia

Friederike Fröb ble født i 1989 i Dippoldiswalde, Tyskland. Hun har en mastergrad i «Environmental Sciences» fra ETH Zurich, Sveits, spesialisert i atmosfære- og klimavitenskap. Fra 2014 til 2017 var hun ansatt som stipendiat ved det Geofysiske Institutt, Universitetet i Bergen.