Halvparten velger Berkeley
Halvparten av sosiologistudentene som har dratt på utveksling de to siste årene har valgt USA og Berkeley. Blant den andre halvparten er det derimot stor variasjon. Uansett destinasjon bør flere velge utveksling som del av graden, mener påtroppende instituttstyrer Liv Johanne Syltevik.
Main content
Sosiologistudentene skiller seg fra andre SV-studenter på to måter når det gjelder utveksling. For det første velger veldig mange å dra til UC Berkeley, noe som kanskje ikke er så overraskende siden det er en ren sosiologiavtale med et av verdens fremste fagmiljø. For det andre velger færre enn gjennomsnittet utveksling i Europa, noe som kanskje er mer overraskende siden dette ofte er fordelaktig både praktisk, økonomisk og faglig sett. Blant de som ikke reiste til USA var Australia og Storbritannia de mest populære landene.
- Utveksling er viktig for å få internasjonal erfaring. Gjennom et utenlandsopphold lærer man språk, opplever en annen kultur og får innblikk i en annen akademisk hverdag. Det er viktige erfaringer å ta med seg videre i studiene og senere i arbeidslivet, forteller Syltevik. Det viktigste er ikke nødvendigvis hvor du reiser, men at du finner noe som passer for deg. Skal man bo i utlandet et halvt år eller helt år er ikke bare det faglige viktig, man skal også trives der man reiser, fortsetter hun.
Alle som går på bachelorprogrammet i sosiologi har mulighet til å reise på utveksling. Instituttet har en rekke avtaler de spesielt anbefaler til studentene. Felles for institusjonene som anbefales er at de tilbyr studier i sosiologi på engelsk og gjerne ytterligere spesialiseringer som kriminologi, sosialpsykologi eller kjønnstudier.
- Er du nysgjerrig på utveksling, eller kanskje usikker på om det er noe for deg, så er min anbefaling å ta en prat med studieveileder for utveksling for å se om du kan finne noe som passer, sier Syltevik.
De som nå har fullført første året på bachelorprogrammet kan reise på utveksling til våren om de ønsker. Som regel er det mulig å innfri primærønsket til de fleste som søker, selv om det enkelte ganger er flere søkere enn det er plasser. Tenker du på å søke til fristen 1. september kan det være lurt å begynne å orientere seg om mulighetene.
På avtalesidene til UiB finner du en oversikt over alle utvekslingsavtaler. Her ligger det også studentrapporter fra tidligere utvekslingsstudenter. I tillegg til anbefalingene i høyre kolonne kan andre gode alternativer være: Loughborough University, Utrecht University, University of Queensland, Monash University, University of Hong Kong, University of Cape Town, Charles Darwin University, University of Minnesota eller University of Waterloo.
Se video med sosiologistudenten Bård på utveksling i Tyrkia. Les også erfaringene til Jonas som var i Hong Kong. Mange andre gode tips og råd fra utvekslingsstudenter finner du på utvekslingsbloggen.