Om Monitor Prosjektet
Main content
MONITOR er et 4-årig prosjekt finansiert av Norges forskningsråd, og er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Veterinærinstituttet og 3 lukka oppdrettsanlegg for fisk.
Lukka oppdrettsteknologi gir nye utfordringer innen fiskehelse og vannkvalitet. Fiskepatogene bakterier er naturlig tilstede i anleggene i små mengder, og kan bruke en etablert biofilm som tilholdssted. Derfra kan de gi alvorlig sykdom på fisk og yngel når fisken har fått skade, er stresset eller på en annen måte har redusert immunforsvar.
Vi har samarbeid med 3 lukka anlegg for fisk: gjennomstrømningsanlegget til Vest Aqua Base for rognkjeks, resirkuleringsanlegget (RAS) til Erko Settefisk for post smolt (laks), og gjennomstrømningsanlegget («Egget») til Hauge Aqua for laks. Det blir tatt rutinemessige prøver av anleggene slik at hvert parti med fisk får jevn oppfølging. Vi har fire prøvetyper: overflate på fisk (hud og gjeller), biofilm, vann og evt. biofilter. Prøvene blir brakt til laboratoriet ved UiB der vi utfører de mikrobielle analysene.
I prosjektet vil vi benytte moderne metoder utviklet for mikrobielle samfunnsanalyser til overvåkning av bakterier i lukka anlegg. Målet er å kartlegge bakterier som samhandler for å lage et godt eller mindre godt oppdrettsmiljø, og å kunne varsle dersom forekomsten av fiskepatogene bakterier øker.
I tillegg har vi valgt bakterien Tenacibaculum som modellorganisme ettersom den ofte er årsaken til vintersår og alvorlige hudinfeksjoner på fisk. Grundige studier om naturlig tilholdssted i anleggene, celle til celle kommunikasjon (quorum sensing) og ulik virulens i ulike stammer vil gi ny kunnskap om hvordan Tenacibaculum kan være en fiskepatogen bakterie ved gitte betingelser, samt mekanismen bak utbrudd av vintersår.