Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Fleksibelt energistoffskifte er viktig for å unngå sykdom

Ina Katrine Nitschke Pettersen disputerer fredag 6. oktober 2017 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "A study of cellular metabolic flexibility under energy stress".

Main content

I cellene i kroppen vår foregår en rekke metabolske prosesser som har som formål å gi jevn tilførsel av energimolekylet ATP, ved at kaloririke næringsstoffer forbrennes. Mitokondriene er «kraftstasjonene» i cellen og de er ansvarlig for det meste av ATP produksjonen.

I likhet med en hybrid-bil, kan cellene normalt veksle mellom ulike energikilder. Avhengig av ernæringsmessige og fysiologiske forhold, skifter cellen mellom å bruke forskjellige prosesser til å opprettholde energinivået. Dette kalles metabolsk fleksibilitet. Når celler ikke klarer å produsere nok ATP, vil mange prosesser i cellen kunne slutte å fungere, noe som i ytterste konsekvens fører til celledød.

Mitokondrielle- og metabolske defekter er forbundet med en rekke sykdommer som kreft, diabetes, mitokondrie- og nevrodegenerative sykdommer. Arbeidet i Pettersens avhandling er dermed et viktig bidrag i et forskningsfelt som kan ha stor innvirkning på vår helse. I avhandling har hun undersøkt de cellulære mekanismene knyttet til metabolsk fleksibilitet i forskjellige cellemodeller, og hvordan energibegrensing og defekter i mitokondriene påvirker dette. Ved å måle mengden av oksygen som cellene tar opp og melkesyren de produserer, får vi en forståelse av hvilke metabolske prosesser cellene bruker.

Det å karakterisere cellenes metabolske veivalg i kritiske situasjoner har vært en stor del av Pettersens forskning. Dette gir oss svar på hvor tilpasningsdyktige cellene i kroppen vår er. I hudceller fra pasienter med mitokondriesykdom fant de f.eks. metabolske svakheter som førte til redusert metabolsk fleksibilitet, og dårligere evne til å tåle energibelasting.

Kandidaten har benyttet avanserte metoder for å studere cellenes energiforbrenning og mitokondrienes roller i ulike situasjoner.

Personalia

Ina Katrine Nitschke Pettersen (f. 1988) er oppvokst på Jevnaker i Oppland fylke. Hun har en bachelorgrad i Molekylærbiologi (2010) og en mastergrad i Medisinsk Biologi (2012) begge fra Universitetet i Bergen.

I perioden 2013-2017 har hun vært stipendiat ved Institutt for Biomedisin, finansiert av Universitetet i Bergen. Hovedveileder har vært professor Karl Johan Tronstad med professor Laurence Bindoff som biveileder.