Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Pasientsentrerte konsekvenser av multippel sklerose (MS)

Hanne Marie Bøe Lunde disputerer 3.november 2017 for ph.d graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: "Patient-centered outcomes in multiple sclerosis - Results from observational studies on sleep, employment and survival".

Main content

MS er en kronisk betennelsessykdom i hjernen og ryggmargen og er en av de vanligste årsakene til invaliditet hos unge voksne. Sykdommen rammer hovedsakelig i alderen 25-45 år, og er hyppigere blant kvinner. Forskning på pasientsentrerte utfall ved MS er viktig for å opparbeide kunnskap om konsekvenser av sykdommen erfart av pasientene selv. Slik kunnskap kan lede til bedring av helseutfall og pasienttilfredshet.

I Bøe Lunde sitt doktorgradsarbeid var formålet å undersøke tre viktige og sentrale konsekvenser av MS: søvn, arbeid og overlevelse. I den første studien undersøkte hun selvrapportert forekomst og risikofaktorer for redusert søvnkvalitet i en MS-befolkning med sykdomsdebut i løpet av 1993-1998 i Hordaland og sammenlignet med resultater fra kontrollpersoner i normalbefolkningen. Hovedfunnene viste at 7 av 10 MS-pasienter hadde søvnvansker. Risikofaktorer for redusert søvnkvalitet hos MS-pasientene var forbundet med kjønn (kvinne), bruk av medisiner for MS og med redusert psykologisk livskvalitet.

I den andre studien undersøkte hun arbeidsdeltagelse og hva som kjennetegner yrkesaktive med MS i Sogn og Fjordane for perioden 2008-2010. Hovedfunnene viste at rundt 45 % av MS-pasientene var i jobb etter gjennomsnittlig 19 års sykdomsvarighet. De aller fleste jobbet deltid og hadde attakkpreget MS. Studien viste også at det var større sannsynlighet for å være i jobb hos dem med sykdomsdebut i lav alder, kortere sykdomsvarighet, høyere utdannelse samt ved lavere grad av invaliditet og mindre plager med utmattelse.

I den siste studien undersøkte Bøe Lunde levealder og risiko for død ved MS. Dataene ble hentet fra alle 1388 personer i Hordaland fylke med sykdomsdebut av MS i perioden 1953-2012. Forventet levealder var i gjennomsnitt 75 år og litt over halvparten døde av konsekvenser knyttet til MS-sykdommen. Risiko for å dø for personer med MS var høyere enn hos normalbefolkningen, men studien viste en oppmuntrende bedring av forventet levealder gjennom hele oppfølgingsperioden.

Personalia
Hanne Marie Bøe Lunde er fra Os i Hordaland. Hun ble cand.med. ved Royal College of Surgeons, Irland i 2002 og har i perioden 2012-2017 vært ansatt som stipendiat ved Universitet i Bergen og Nasjonal kompetansetjeneste for multippel sklerose. Hun arbeider nå som nevrolog ved LHL-klinikkene på Nesttun.