Tidenes største masterkull på plass
Denne uken starter 43 studenter på sin mastergrad i sammenliknende politikk. De kan se frem til store faglige utfordringer og belønninger.
Main content
De nye masterstudentene ble ønsket velkommen på gårsdagens informasjonsmøte av instituttleder Jan Oskar Engene, dyktige andreårsstudenter og flere representanter fra staben. Tradisjonen med å utdele kjøleskapsmagneter med et aktuelt bilde som minner om innleveringsfristen for masteroppgaven om to år ble videreført.
- Magnetene representerer store øyeblikk. Vi har hatt en Brexit-magnet som viste at det gikk kjappere å skrive en masteroppgave i sammenliknende politikk enn å forlate EU, vi hev oss på Macron-bølgen i fjor med "Sampol en marche", og i år er det Angela Merkels posering foran Donald Trump på G-7 møtet i juni 2018 som er avbildet.
Masterprogrammet i sammenliknende politikk har opplevd en stor vekst i antall søknader, og årets kull er rekordstort.
To år med mange muligheter
Studentene ble introdusert for emnene SAMPOL305 og SAMPOL306 som alle tar første semesteret, og første forelesning i SAMPOL306 fant sted rett etter informasjonsmøtet. Emnet inneholder en rekke masterseminarer hvor studentene diskuterer og skriver oppgaver om sentrale statsvitenskapelige temaer. Emneansvarlig for SAMPOL305, professor Tor Midtbø, presenterte faget og læringsutbyttet for studentene;
- Det er viktig å huske at statsvitenskap består både av ordet stat og av ordet vitenskap. Dere skal lære logisk tenking, om sammenhenger og om det å stille originale, nye spørsmål. Det er målet med SAMPOL305, at dere skal tenke over hvordan vi vet ting. I dag kunne vi for eksempel høre at 1 av 3 studenter er ensomme. Mange tenker ikke over det, men; Hva menes med ensomhet? Måles det i intensitet eller lengde? Og hvordan kom de frem til akkurat 1 av 3, og ikke 1 av 4?
Etter det første semester kan masterstudentene selv velge mellom forskjellige masterfag, og har også muligheten til å reise på utveksling - En muligheten som blant annet skyldes instituttets innsats med tilrettelagt fjernundervisning slik at man kan bestå obligatoriske krav uansett hvor man måtte befinne seg i verden. Rundt denne tiden blir studentene også tildelt en veileder de vil jobbe tett med, før de tar fatt på sampols 60-poengs masteroppgave, hvor de kan forske på et selvvalgt tema et helt år.
Metodefokus imponerer
De nye masterstudentene kommer fra hele landet, og har sine bachelorgrader fra Bergen, Oslo, Kristiansand, Tromsø, Stavanger, Sverige og Storbritannia. To av de nye masterstudentene er Ragnhild Eilertsen og Sofie Baumann, som ser frem til å ta fatt på mastertilværelsen;
- Sammenlignet med andre tilbud, valgte jeg sampolmasteren blant annet på grunn av metodefokuset. Temaene er spennende uansett, men dette er konkret kunnskap som jeg tenker er ekstra bra å ha i ryggen videre, sier Sofie.
De to er spente før metodeundervisningen starter, et emne som stiller høye krav til egen innsats, men ser også frem mot å lære;
- Det er nok vanskelig i begynnelsen, men samtidig så kan du bruke metoden hundre ganger om du først har lært det, så jeg gleder meg til det sitter på plass, sier Ragnhild.
De nye masterstudentene er spente på de mange temaene de skal studere, men har allerede en liten anelse om hva de ønsker å skrive masteroppgave om. Ragnhild er interessert i internasjonal politikk og FN, mens Sofie er fascinert over forholdet mellom juss og politikk, særlig etter at hun tok emnet SAMPOL218: Constitution and Politics ved instituttet. De gleder seg også til det sosiale, og å være en mindre gjeng som sitter samlet på Sofie Lindstrøms;
- Du ser at det bor folk der for å si det sånn. Men det er det som er hyggelig!