Home
Continuing Education

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Deltidsstudium

Operativ psykologi

Operativ psykologi er et samlingsbasert deltidsstudium som tar for seg situasjonsoppfattelse, avgjørelser og atferd i kritiske situasjoner der liv, helse eller grunnleggende verdier er truet. Studiet vil gå en ekstra gang vårsemesteret 2025, her er det nå fulltegnet. Vi åpner neste ordinære opptak 1. mars 2025, for oppstart til høsten.

Samlingsbasert videreutdanning Operativ psykologi
Kunnskap om psykologiske faktorer er viktig i mange ulike operative yrker, som for eksempel forsvar, politi, brann og redningstjeneste.
Photo:
Colourbox

Main content

PSYK 640 Operativ psykologi 1 er et deltidsstudium som normalt starter opp hver høst og går over ca et halvt år fra oktober til april. Studiet gir 10 studiepoeng og tar for seg nyere norsk og internasjonal forskning om hvordan menneskelige faktorer påvirker situasjonsforståelse, beslutningstaking og atferd i ulike former for operative og kritiske situasjoner.

Det er stor interesse og mange søkere hvert år, og vi har nå funnet rom for å kunne tilby en ekstra gjennomføring av studiet våren 2025. Denne kursrunden er nå fulltegnet. Vi åpner for neste, ordinære opptak 1. mars 2025. 

Målgruppe

Studiet er aktuelt for deg med som jobber i typiske innsatsstyrker som som forsvar, politi, sivilforsvar, brann- og redningstjeneste og humanitært innsatsarbeid. Det samme gjelder menneskelig samhandling i kontrollrom, på fartøy, installasjoner offshore og i andre situasjoner der mennesker aktivt må intervenere for å sikre liv, helse eller verdier.

Innhold i studiet

Operativ psykologi 1 tar opp tema som:

  • Teoretiske perspektiver på menneskelig atferd i operative situasjoner
  • Situasjonsbevissthet, felles mentale modeller, beslutningstaking
  • Stress, stressmestring og pårørendehåndtering etter kritiske hendelser
  • Ledelse, samhandling og trening av operative enheter

Les hele emnebeskrivelsen (under revisjon)

Organisering, undervisning og eksamen

Studiet starter normalt hver høst i oktober og går frem til april.

Det er obligatorisk oppmøte på minimum to av tre samlinger. Hver samling er lagt til torsdag og fredag (se datoer under). Torsdagene fra kl. 10.00 - 16.00 og fredagene fra kl. 09.00 - 15.00.

Den avsluttende vurderingen består av mappeevaluering, som vil bli vurdert til bestått/ikke bestått. 

Samlinger kull 1 (oppstart oktober 2024): 

1. samling26. - 27. september 2024
2. samling7. - 8. november 2024
3. samling23. - 24. januar 2025

 

Samlinger kull 2 (oppstart januar 2025):

1. samling30. - 31. januar 2025
2. samling13. - 14. mars 2025
3. samling22. - 23. mai 2025

Opptakskrav

Vi har 25 studieplasser på dette studiet. Inntil 11 av plassene er forbeholdt prioriterte søkere fra Kystvakten/Marinen.

Er du over 25 år kan du få opptak på grunnlag av generell studiekompetanse eller realkompetanse. Du behøver ikke dokumentere tidligere utdanning.

Er du under 25 år må du dokumentere at du har generell studiekompetanse (GSK). Du laster opp slik dokumentasjon i form av vitnemål eller tilsvarende samtidig som du registrerer søknaden din, dersom du ikke allerede er registret med GSK. 

Det er også et krav at alle søkere må ha minimum to års fulltids arbeidserfaring. Har du jobbet deltid, må samlet omfang tilsvare to års fulltidsarbeid.  Du krysser av for at du har dette når du registrerer søknaden din. Det er ikke nødvendig å sende inn noen form for attest eller annen dokumentasjon på dette. UiB kan foreta stikkprøver og eventuelt be om dokumentasjon.