Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Olje og gass på en, to, tre!

Magnhild Sydnes disputerer 23.4.2020 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Effects of magmatic intrusions on temperature history and diagenesis in sedimentary basins – and the impact on petroleum systems".

Main content

Organisk materiale kan reagere i sedimenter og omdannes til olje og gass ved temperaturer i området 80-180 °C. Temperaturen er avgjørende i denne prosessen og blir gradvis oppnådd i sedimentene etterhvert som de blir begravd. Men, ved tilførsel av ekstra varme, kan omdanningen til olje og gass skje mye raskere og i områder det ikke er forventet.

Vulkanutbrudd er et kjent naturfenomen. Mindre kjent er det at magma beveger seg fra jordens indre og stopper i sedimenter før de når jordens overflate. Dette kalles magmatisk intrusjon. Magma kan ha temperaturer på over 1000 °C og vil påvirke omdannelsesprosessen av organisk materiale i de områdene den trenger inn i.

Avhandlingen er en numerisk studie av sedimentære bassenger med magmatiske intrusjoner. Målet er å beskrive hvordan slike intrusjoner påvirker temperatur, det organisk materialet i sedimentene og bergartene som konsekvens av kjemiske reaksjoner.

Effekten av flere parametre har blitt studert og de dominerende faktorene viser seg blant annet å være tykkelsen på de magmatiske intrusjonene, om det er en alene eller flere intrusjoner i en klynge, varmeledningsevnen til bergartene, og strukturell utvikling av det sedimentære bassenget. Resultatet er at slike intrusjoner kan påvirke hele petroleumssystemet fra de trenger inn og gir en umiddelbar temperaturøkning i omgivelsene, til langvarige forandringer i bergartenes fysiske egenskaper. Slik kunnskap er viktig for petroleumsindustrien for å anslå mengde potensiell olje og gass og kan avsløre hvor en skal lete.

Avhandlingen er tilgjengelig her: http://bora.uib.no/handle/1956/21644

 

Personalia

Magnhild Sydnes (f. 1977) ble cand.scient. i 2004 ved Universitetet i Bergen etter studier i Tromsø, Oslo og på Svalbard. Etter en arbeidsperiode i USA (ERM) ble hun ansatt fra 2011 i Tectonor. I 2016 startet hun på nærings-PhD, først ved Universitetet i Stavanger og så ved Universitetet i Bergen. Veiledere: Professor Nestor Cardozo, UiS; Professor Rolf Mjelde, UiB; Dr. Willy Fjeldskaar, Dr. Ivar Grunnaleite og Dr. Ingrid Fjeldskaar Løtveit, Tectonor.