Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Intensive oppvekstforhold kan gjøre laks tidlig moden

Enrique Pino Martinez disputerer 16.12.2021 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Influence of water temperature, photoperiod and feeding regime on early sexual maturation of Atlantic salmon (Salmo salar L.) postsmolts in freshwater ".

Main content

Tidlig kjønnsmodning er uønsket i oppdrett på grunn av økende kostnader og økende velferdsutfordringer hos laks. Imidlertid kan nye produksjonsstrategier, herunder produksjon av stor postsmolt i resirkuleringsanlegg (RAS), bidra til å forsterke denne utfordringen. I dette prosjektet har kandidat Enrique Pino Martinez studert hvordan sentrale produksjonsparametre som benyttes for å øke tilvekst hos postsmolt (vanntemperatur, fotoperiode, fôrregime) bidrar til økt modning hos hannfisk. I prosjektperioden har kandidaten gjennomført tre forsøk med fokus på intensiv produksjon av postsmolt i ferskvann. I forsøk 1 kartla Pino Martinez effekten av lysrytme (konstant lys eller bruk av av "vintersignal") på tidlig modning i kommersielt RAS-anlegg. I forsøk 2 studerte Pino Martinez de kombinerte effektene av ulike temperaturer (8, 12,5 eller 18°C) og fôrrasjoner (full eller 67 % rasjon), denne gangen i liten skala. Til slutt, i forsøk 3, undersøkte Pino Martinez hvordan ulik temperatur (12,5 og 15°C) og lysrytme (konstant lys eller bruk av "vintersignal") bidro til økt modning hos hannfisk. I alle forsøk ble tilvekst, testis utvikling, endokrine og fysiologiske indikatorer på modning og smoltifisering kartlagt. Resultatene viste at høy vanntemperatur (18 og 15°C) initierte tidlig modning. Responsen var kontrollert av en tidlig stimulering av fiskens reproduksjonsakse, kombinert med økende energiakkumulering. Endret lysrytme fungerte som et miljøsignal for å synkronisere og å initiere modningsprosessen. Fôrregime hadde imidlertid mindre innvirkning ved høy temperatur, men påvirket modningsprosesen i større grad ved 12,5°C. Kombinasjonen høy temperatur og modning påvirket smoltutvikling negativt. Det ble ikke registrert modnende fisk ved lav temperatur (8°C) og alle gjennomgikk en normal smoltutvikling. Kort oppsummert viser resultatene at bruk av høy temperatur- og lysrytmemanipulering bidrar til økt risiko for postsmoltmodning og suboptimal utvikling av sjøvannstoleranse.

Personalia

Enrique Pino Martinez (f. 1982) er fra Spania og tok sin mastergrad i bærekraftig havbruk ved University of Stirling, Storbritannia (2017). Fra 2018 har han vært doktorgradsstudent ved Institutt for Biovitenskap (BIO) samt ansatt som stipendiat ved NORCE i forskningsgruppen Integrative Fish Biology (IFB). Hans doktorgradsprosjekt har blitt veiledet av Prof. Sigurd Handeland (BIO, NORCE), Dr. Pablo Balseiro (BIO, NORCE) og Prof. Sigurd Stefansson (BIO). Kontaktinfo: Enrique.Pino@uib.no