Christiekonferansen 2022
"Skeiv identitet som politisk valuta" er tema for Christiekonferansen 2022.
Main content
Skeivt kulturår i 2022 markerer at det er 50 år siden Norge fjernet forbudet mot homoseksualitet. Siden den gang har vi vedtatt rettigheter og diskrimineringsvern for lesbiske, homofile og bifile (LHB), og etter hvert også for transpersoner (T). Men lovgivningen er til dels sprikende og mangelfull, og skeive i Norge har fortsatt større belastninger i hverdagslivet enn andre, spesielt transpersoner.
Situasjonen for LHBT-personer i Norge er likevel milevis unna situasjonen i mange andre land, som er forverret de siste årene.
Skeive personer erfarer alt fra homofobi og transfobi til liberale måter å slå politisk mynt på LHBT-rettigheter og -friheter. Høyrepopulistiske politikere knytter skeiv identitet til svekkelse av familieverdier og samfunnsoppløsning. Liberale politikere og bevegelser på sin side, også i Norge, bruker LHBT-rettigheter og toleranse som symbol på norske, europeiske og vestlige verdier.
På Christiekonferansen er temaet i år skeiv identitet som politisk valuta, og vi spør:
Hvilke erfaringer har samfunns-, kultur- og næringsliv i Norge med LHBT-politikk? Er det samsvar mellom profilering og praksis, eller ser vi tendenser til rosavasking?
Hva har et polarisert debattklima, som er særlig utbredt internasjonalt, å si for LHBT-politikken, og hvilket ansvar har Norge i verden
Disse personene møter du på Christiekonferansen
Den fysiske konferansen er fulltegnet, men du kan fremdeles melde deg på til digital deltakelse
Om Christiekonferansen
Christiekonferansen ble etablert i 2010 og har som mål å være UiBs viktigste møteplass mellom forskning, politikk, forvaltning, kultur- og samfunns- og næringsliv.
Konferansen har hentet sitt navn fra Wilhelm Frimann Koren Christie. Han var grunnlegger av Bergen Museum, en ledende politisk skikkelse, og en unik brobygger mellom museet og aktører i politikk og samfunnsliv.