Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Bestemt og ubestemt

Hilde Johansen disputerer 4.3.2022 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Bestemt og ubestemt. En korpusbasert studie av morsmålets rolle for bruk av bestemte og ubestemte former hos norskinnlærere uten grammatisk bestemthet i morsmålet".

Main content

Studien bruker det elektroniske innlærerkorpuset Norsk andrespråkskorpus (ASK) for å undersøke morsmålspåvirkning i bruken av bestemt og ubestemt form av substantivet hos norskinnlærere som ikke har grammatisk bestemthet i morsmålet.

I studien sammenlignes tekster skrevet av innlærere som mangler bestemthet i morsmålet med tekster skrevet av innlærere som kjenner bestemthet fra morsmålet. Studien var todelt: Undersøkelse 1 så på om morsmålet påvirker hvor ofte bestemt form av substantivet brukes i de kontekstene hvor dette er obligatorisk i norsk, mens undersøkelse 2 så på om morsmålet påvirker valget mellom bestemte og ubestemte former.

Resultatet av undersøkelse 1 var positivt, mens det ikke var positive resultat for undersøkelse 2. Undersøkelse 2 tok for seg to ulike hypoteser om hvordan polsk som morsmål kan påvirke distribusjonen av bestemt og ubestemt form. Begge hypotesene utsa at norske substantivformer vil bli brukt til å uttrykke grammatisk innhold knyttet til polske strukturer, nærmere bestemt ordstilling og grammatisk kasus. Det blir ikke funnet tendenser i materialet som er i tråd med noen av disse hypotesene.

Selv om det i studien ble gjort funn som tyder på en kvantitativ effekt av morsmålet, der bestemte former brukes sjeldnere i obligatoriske kontekster hos innlærere som ikke kjenner bestemthet fra morsmålet, kom studien ikke nærmere et svar på om eller hvordan morsmålet påvirker valget mellom bestemte og ubestemte former i ulike språklige kontekster.

Personalia

Hilde Johansen (f. 1976) er for tiden universitetslektor på lingvistikk ved UiB, og har mastergrad i nordisk språk med spesialisering innen norsk som andrespråk. Veileder har vært Ingvild Nistov, Lars Anders Kulbrandstad, Jon Erik Hagen og Kari Tenfjord.