Home
Faculty of Psychology

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Gode tips fra mentor

10 tips om studieteknikk

Helle Emilie: "Er det en ting jeg skulle ønske jeg fikk mer tips om som ny student så er det hvordan man blir en god student" Vi har samlet våre ti beste studieteknikker under som gir deg en god start.

Mentor Helle Emilie Osestad
Photo:
UiB

Main content

Tips 3 av 50: Lag en realistisk leseplan!  

Det kan være overveldende når man ser alt pensum man skal gjennom. Derfor kan det være lurt å lage seg en leseplan man følger så godt man kan gjennom semesteret. Det er viktig at denne er realistisk, slik at man opplever mestring og blir motivert. Mentoren din kan hjelpe deg med å lage en slik leseplan! 

Tips 4 av 50: Bruk forelesningene smart! 

Det er fort gjort å bli stresset i en forelesning - fordi man er redd for å ikke få med seg alt. Her er det lurt å være smart og kanskje viktig å prøve seg frem i starten, hva funker best for deg? For noen er det nyttig å ta masse notater, andre skriver ned stikkord som foreleser tar opp, mens noen får mest ut av og bare lytte. Uansett: forelesningene vil være aller nyttigst om man kommer forberedt og har lest litt på tema i forkant. 

Tips 8 av 50: Det finnes mange digitale verktøy for deg som student

Det er mange gode digitale verktøy man kan bruke for å lese mer effektivt, redusere prokrastinering og organisere notatene sine. Som UiB student får du tilgang til office-pakken, som er godt egnet til å skrive notater og oppgaver. Andre er også glad i apper som HOLD, adobe-scan og google calendar. 

Tips 12 av 50: Det er forskjell på “need to know» og «nice to know».

Gjennom et studieløp lærer man seg å selektere pensum og å skille mellom hva som er det mest sentrale og hva som er greit å vite. 
Tro det eller ei, men alt pensum er ikke like viktig. Gjennom studieløpet vil du lære deg å skille mellom hva du må vite, og hva som bare kjekt å ha fått med seg.

Tips 12: Need to know vs nice to know

Tips 13 av 50: Ta GODE pauser

Uten hvile og godt med drikke duger studenten ikke. Det er viktig å ta gode pauser hvor hjernen får slappet av ordentlig. Dette gjør også at arbeidsperiodene blir mye bedre. Mange bruker pausene til å sosialisere seg med medstudenter, høre på podcast eller bare strekke litt på kroppen og trekke luft. Når du kommer tilbake til studiene har du nytt giv og er klar for en effektiv økt. 

Tips 14 av 50: Unngå prokrastinering

Gjennom studietiden kan man ofte oppleve at det er andre ting som frister enn å lese pensum eller skrive oppgaver. Mange blir da lurt inn i prokrastineringens verden og kan bruke utallige timer på tiktok, instagram eller en personlighetstest om hvilken harry potter karakter du ligner mest på. For å unngå dette kan det være lurt å bryte ned det du skal gjøre i mindre oppgaver. Det vil virke mer overkommelig å skulle skrive et avsnitt enn en hel oppgave, og så gi seg selv pauser mellom hver deloppgave. Så har du kanskje gjennomført en innlevering på noen få timer fremfor noen dager. 

Tips 23 av 50: Studieteknikker er dynamiske

Gjennom studietiden vil du se at måten du arbeider med pensum på er dynamisk. Dette er fordi ulike emner krever forskjellige arbeidsmetoder, du lærer av medstudenter og du får også gradvis innsikt i egne preferanser og styrker. Dermed kan det som fungerte ett semester, ikke fungere i det neste. Noen teknikker kan også være så dynamiske at de skifter fra måned til måned. Selv om dette kan virke stressende, er det mange som finner ro i å se på det som en læringsprosess - å revidere studieteknikk er å tilpasse seg. 

Tips 24 av 50: Vær kreativ i bruk av ressurser/bruk alle ressurser du har! 

Tunge pensumbøker er heldigvis ikke eneste måten å skaffe seg oversikt over tema og teorier du skal lære deg på studiet. Vær kreativ og bruk alle tilgjengelige ressurser. Bruk gjerne YouTube, andre bøker og artikler på tema, diskutere med medstudenter og seminarleder eller be foreleser forklare på en annen måte. 

Tips 47 av 50: Bedre med én konsentrert time enn fire døsige

I en travel studenthverdag må du bruke tiden fornuftig. Det er ikke vits i å sitte fire timer på lesesal hvis du ikke klarer å fokusere. Ta heller en pause og finn tilbake konsentrasjonen.

Tips 47: bedre med én konsentrert time enn fire døsige

Tips 50 av 50: Unngå å bli distrahert! 

Det er fort gjort å bli distrahert når man sitter i forelesning eller jobber med pensum på lesesalen. Et tips for å unngå å bli distrahert kan være å ha et ark ved siden av deg der du skriver ned fikse ideer eller distraherende tanker. Da er det lettere å la de ligge til etter du er ferdig å lese. Spør gjerne mentoren din om hans/hennes tips!