Home
Faculty of Psychology

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Gode tips fra mentor

10 tips om studentliv

Emilie: "jeg trodde ikke at det å være student skulle være så givende og at jeg skulle lære så mye om meg selv!" Vi har samlet ti tips for hvordan du kan få et bedre studentliv

Felles bilde mentorer
Photo:
uib

Main content

Tips 1 av 50: En god lunsj - godt for økonomien og hjernen 

En god lunsj er helt essensiell i en studenthverdag. Hvis du er flink til å spise variert og næringsrikt, samt ta med mat hjemmefra vil du oppleve at du både jobber bedre med studiene og sparer noen kroner. Det krever litt planlegging, men er absolutt verdt det. 

Tips 9 av 50: Spar penger på pensum

Pensum kan være dyrt, derfor kan det være lurt å kjøpe bøker brukt eller benytte seg av bokpakkene til akademika. Du kan få tak i pensum brukt på tise, bookis eller så har psykfak en egen facebookside for kjøp og salg av bøker. 

Tips 11 av 50: Økonomi - ta kontrollen der du kan

Penger kan være en utfordring som student, og det kan dermed være lurt å være i forkant og skaffe seg en oversikt. Å lage et budsjett som inneholder alt av utgifter og inntekter kan være til god hjelp. Et tips kan også være å sette regningene dine på "faste trekk" i nettbanken, rundt lønnsutbetaling eller stipend. Da har du også mer kontroll på hvor mye penger du har til overs til morsomme ting! Som for eksempel en enhet på kurerbar, en ekstra god lunsj eller noe sosialt med venner.  På et av gruppemøtene snakker vi mer om budsjett og hvordan du som student kan leve litt romsligere økonomisk.

Tips 16 av 50: få med deg det som skjer!

Bergen er en kulturby spesielt designet for studenter, men det kan være vanskelig å få med seg alt det morsomme man kan gjøre. Et tips er å melde seg inn i facebookgrupper som for eksemel "Det skjer i Bergen", eller følge kulturaktører på facebook og instagram. Da er det lettere å få oversikt og man kan klikke “interessert” på arrangementer slik at man husker de lettere. Mange arrangementer har også studenttilbud som kan være kjekt å utnytte seg av. Hvis du ønsker noe relevant for deg som student ved det psykologiske fakultet kan facebooksidene til kurerbar og euforia være et godt sted å starte. Hør gjerne med mentoren din om den har flere gode tips her! 

Tips 21 av 50: Vil du være med på å påvirke din studiehverdag? Engasjer deg! 

Studentene har ulike kanaler for å kunne påvirke sin egen studiehverdag. Et av de tydeligste organene er fagutvalgene. Fagutvalgene er studentenes bindeledd til fakultetsledelsen og arbeider med å fremme studentenes interesser. Du kan også engasjere deg i studentorganisasjoner som er med på å forme det sosiale livet i studietiden. Som student er du sjef i eget liv! 

Tips 22 av 50: Det vil komme kjedelige dager

Ikke alle dagene som student er like morsomme. Noen dager preges av hardt arbeid og spesielt eksamensperioden kan være krevende. For at ikke belastningen skal være for stor og for at du skal kunne holde ut hele studietiden er det viktig med en balanse mellom gode og tunge arbeidsperioder og det som gir påfyll. En god huskeregel kan være å gjøre minst en ting som er bra for deg selv hver dag! 

Tips 25 av 50: Pust med magen! 

Studentlivet kan tidvis være stressende. Derfor er det lurt å ha gode teknikker for å mestre stress. Du kan for eksempel gå på yoga eller ta meditasjonstimer på universitetets treningssentre, du kan snakke om det med en studievenn eller du kan spørre mentoren din om den har noen gode tips! I et av gruppemøtene med mentorordningen vil vi snakke mer om stressmestring og studiemestring. 

Tips 29 av 50: Et sted å høre til

Studentorganisasjoner kommer i mange forskjellige former. Noen forplikter du deg til, andre kan du bare stikke innom når du føler for det. Men med et så stort utvalg av organisasjoner, så er det enkelt å finne en som passer deg!

Tips 29: et sted å høre til

Tips 43 av 50: Bruk naturen! 

Bergen er omgitt av 7 flotte fjell og dermed masse natur! Faktisk så kan du være på toppen av fjellet og nyte skogen bare 15 minutter fra fakultetet - om du tar fløibanen opp. Å komme seg ut i naturen kan være godt på dager eller i perioder man er ekstra sliten og kan være en god pause før man går tilbake til lesingen. På ekstra fine soldager kan du også ta med deg bøker, studievenner eller begge deler - så slår du to fluer i en smekk. 

Tips 44 av 50 - Krydre teen

Er hver dag lik den som kom før, og motivasjonen er ikke å finne? Fyll på med nytt stoff ved å dra på eksterne foredrag innenfor din studieretning!

Tips 44: Krydre teen