Home
Faculty of Psychology

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Tips fra en mentor

10 tips om overgangen til å bli student

Julie: "Overgangen til å bli student på universitetet var litt større enn jeg hadde trodd. Jeg skulle for eksempel ønske noen fortalte meg at jeg måtte engasjere meg mer for å komme bedre inn i det sosiale og faglige miljøet på fakultetet!". Nedenfor har vi samlet ti gode tips for hvordan å gjøre overgangen til studentlivet litt lettere.

Julie mentor
Photo:
UiB

Main content

Tips 7 av 50 - Det store sjokket, og hvordan unngå det

Som ny student får du mye frihet, men det kan ofte oppleves som et sjokk når man innser hvor mye ansvar som følger med. Mentorordningen gjør studiestarten mindre overveldende, og overgangen fra elev til student lettere.

Tips 7: Det store sjokket og hvordan unngå det

Tips 10 av 50: SAMMEN har nyttige kurs for deg som student

Om du synes overgangen til livet som student er vanskelig eller sliter med hvilken karrierevei du skal gå, har SAMMEN (studentskipnaden på vestlandet) mange gode kurs for blant annet stressmestring, studiemestring, tankevirus, intervjutrening, jobbsøkerkurs og mye mer. 

Tips 15 av 50: Bli kjent med timeplanen

Som ny student kan det være litt vanskelig å forholde seg til universitetets timeplan og hvor man finner disse. På uib-siden til studieprogrammet ditt finner du enkelt en oversikt over hvilke emner (ofte referert til som fag) du skal ha i hvert semester. Her finner du også linker til emnesidene hvor du også finner en liten knapp med timeplan i oppgavelinjen. Her får du oversikt over forelesninger det semesteret og mulige seminarer. Det går også an å abonnere på disse slik at de blir lagt rett inn i din prefererte kalender. Spør gjerne din mentor om du ikke finner frem til dette. 

Tips 18 av 50: Studenttilværelsen = frihet under ansvar

Det å bli student gir mye frihet, men med denne friheten følger også mye ansvar. Det er ingen som forteller deg når innleveringsfristen er eller hvilke sider som er pensum til forelesning. Det forventes at man selv føler og gjør de tingene som trengs for å komme gjennom studiene. Dermed kan det være lurt å være seg selv bevisst på dette ansvaret og forvalte friheten studietilværelsen medbringer på en god måte. Vær proaktiv og søk selv etter den informasjonen du trenger! 

Tips 26 av 50: Lag deg en daglig rutine! 

For å gjøre overgangen til universitetet lettere - og for å mestre studiehverdagen, er det lurt å lage seg en daglig rutine som gjør at man får en rytme i dagen sin. Det er fort å lage urealistiske rutiner eller tenke at man skal gjøre mye mer i løpet av en dag enn det man egentlig klarer. I mentorordningen snakker vi om hvordan lage en realistisk, personlig timeplan - og her kan man ofte lære av mentor sine feil og erfaringer! 

Tips 30 av 50: Se på mentoren din som ditt sikkerhetsnett! 

Ved å delta i mentorordningen får du utdelt en mentor slik at du alltid har noen å henvende deg til uansett hva det gjelder - hele det første studieåret ditt. Hvis ikke mentoren har svaret eller kan hjelpe seg, vil den henvise deg videre til noen som kan det.

Tips 31 av 50: Fast track til studiemestring

Mentorordningen gir deg innsikt og tips til hvordan du lettere kan takle studenttilværelsen. Sammen med din mentor tar du snarveien til mestring, både på universitetet og på byen.

Tips 31: fasttrack til studiemestring

Tips 37 av 50: MittUiB i mitt hjerte

Mitt UiB er læringsplattformen til UiB. Her finner du den aller viktigste informasjonen du trenger i studiehverdagen. Du finner pensumlister, timeplan, kunngjøringer, du kan levere oppgaver og kommunisere med foreleserne dine. For å gjøre overgangen til student lettere lønner det seg å bli kjent med denne plattformen. Mentoren din hjelper deg gjerne med dette! 

Tips 45 av 50: Eksamen er ikke så skummelt som det høres ut! 

For mange kan det å ta en universitetseksamen høres ganske skummelt ut. Spesielt når man ikke vet hvor stor forskjellen er fra en eksamen på videregående. Etterhvert i studietiden vil du erfare at eksamen er en del av hverdagen som student. På gruppemøter i mentorordningen snakker vi om eksamensstress og du vil få mange gode tips og triks til hvordan takle eksamen.

Tips 46 av 50: Lag avtaler! 

Overgangen fra å være elev til å bli en student med mye frihet kan være stor! Noen ganger kan det være vanskelig å holde seg selv ansvarlig, være disiplinert og møte opp på universitetet når det bare er opp til deg selv. Et lurt tips kan være å lage avtaler med studievennene dine, slik at dere holder hverandre ansvarlige.