Home
Faculty of Psychology
Student forteller

Bachelor i arbeids- og organisasjonspsykologi

Personalspsykologi på årsstudiet ble inngangen til en bachelor i arbeids- og organisasjonspsykologi. I dag bruker Nicolai fagfeltet aktivt som studentkonsulent og i deltidsjobb på siden av studiet.

Main content

Jeg synes det er spennende å knytte teori jeg leser om opp mot «hands-on» erfaringer jeg gjør i felten.

Nicolai fra Oslo går 2. året på bachelor i arbeids- og organisasjonspsykologi. Som så mange andre var han usikker på hva han ville studere, men han har alltid syntes at mennesker er interessante. Etter vgs. fulgte ett år i militæret i Finnmark. Det var mens han satt på kaserna i Finnmark og søknadsfristen til høyere utdanning begynte å nærme seg har han for alvor begynte å undersøke hva og hvor han ville studere. Han hadde faktisk veiledningstime med studieveileder på Det psykologiske fakultetet i en pause under en skyteøvelse. Han fant etter hvert ut at han ville begynne med å ta et årsstudium i psykologi ved UiB. Han hadde i tillegg hørt mye bra om Bergen som by og studentby.

Hvordan var ditt første møte med Bergen og UiB?

- Jeg kom med toget fra Oslo i august 2020. Jeg ble møtt på stasjonen av en av de jeg skulle bo sammen med. Så var det rett på fadderuke. Dette var en fin anledning å bli kjent med nye mennesker. Det var også betryggende å ha faddere som kunne svare på spørsmål og vise meg rundt i byen og på campus.

Opprinnelig hadde Nicolai tenkt å bruke årsstudiet til å ta valgfrie emner og prøve ut forskjellige fag, men endte med å ta alle de anbefalte psykologi-emnene siden det var så interessant.

- Jeg syns at mange deler at psykologien er spennende. Men det var når jeg begynte med personalpsykologi at jeg ble skikkelig interessert i arbeids- og organisasjonspsykologi. Å studere psykologiske prosesser i organisasjoner og arbeidslivet ga mersmak, og det var da jeg begynte å føle at jeg skikkelig mestra faget og det å være student. Det gjorde at jeg bestemte meg for å fortsette med en bachelor, og søkte om å bytte fra årsstudiet til en bachelor i arbeids- og organisasjonspsykologi.

Hva er det som er så spennende med arbeids- og organisasjonspsykologi?

- Det er spennende å lære om mennesker, spesielt hvordan de opptrer i organisasjoner og i arbeidslivet, og knytte det opp mot egne erfaringer Det er interessant å kunne forklare fenomener som samarbeid, motivasjon og kommunikasjon ut ifra teori og forskning. Arbeids- og organisasjonspsykologi er et praktisk fag og teorien vi lærer gir oss innsikt i hvordan å løse problemstillinger i arbeidslivet og organisasjoner.

Jeg ser nytten av det jeg lærer, det tror jeg også flere gjør – siden de fleste av oss på et tidspunkt vil få erfaringer på godt og vondt av å jobbe i en organisasjon eller en bedrift.

- Psykologi er også et veldig bredt fagfelt – i løpet av studiet er vi innom flere ulike psykologiske disipliner som for eksempel biologisk psykologi, videre er vi innom sosiologi, og også en god del juss. Det har vært veldig spennende å lære om hvordan juridiske rammer påvirker for eksempel arbeidsmiljø og konflikthåndtering. Jussen har stor påvirkning på hvordan psykologien på en arbeidsplass blir.

Nicolai er interessert i å tilegne seg mest mulig erfaringer og kunnskaper mens han studerer; han har deltidsjobb som selger, er tillitsvalgt og konsulent.

- Jeg synes det er spennende å knytte teori jeg leser om opp mot «hands-on» erfaringer jeg gjør i felten. Jeg sitter i fagutvalget som tillitsvalgt på mitt kull. Videre er jeg med i studentorganisasjonen Studentkonsulenten, en studentorganisasjon som leverer konsulenttjenester innen arbeids- og organisasjonspsykologi til studentorganisasjoner og andre frivillige organisasjoner i Bergen og omegn. Som konsulent i Studentkonsulenten får jeg anvendt teori i praksis sammen med andre engasjerte medstudenter på bachelor- og masternivå. Det er kjekt å engasjere seg, samtidig som at det er nyttig erfaring videre. Du lærer å samarbeide med andre, planlegge ting, diskutere med andre, organisere og jobbe med prosjekter. For meg er det viktig å møte likesinnede og folk med de samme interessene. Det er gøy å være en del av et engasjert miljø. Jeg anbefaler alle nye studenter å prøve å engasjere seg i en studentorganisasjon.

Har du andre tips til nye studenter?

- Selvledelse er nøkkelordet, lær å lede deg selv! Lag timeplaner og sett deg mål. Jeg synes det er viktig å jobbe jevnt og trutt – få gode rutiner fra starten av. Lag strukturer i hverdagen, prøv ut litt forskjellige metoder. Engasjer deg i ulike studentaktiviteter. Og ikke minst: du er ikke alene på dette studiet – det er mange i samme situasjon. Gå sammen i grupper og studer og les og diskuter sammen. Prøv å jobbe aktivt med faget – ikke bare les, men også skriv tekster, lag disposisjoner og quizer osv.

- Personlig fikk jeg også godt utbytte av å delta på seminarer. Her lærte jeg mye om ting som studieteknikk og skrive akademiske tekster. Det tok jo også litt tid å finne ut hvordan jeg tilegner meg kunnskap, hvordan jeg lærer best, og hvordan jeg best får vist fram denne kunnskapen. Alt dette er en del av det å være student. Men husk også å gjøre andre ting enn studier – ha en fin balanse mellom skole og fritidsaktiviteter. Jeg pleier å trene om morgenen før jeg har forelesninger, seminarer og møter i studentorganisasjoner. Også liker jeg å koble av i helgene, som for eksempel gå turer i byfjellene eller være med venner. Studentlivet er ganske fleksibelt. Jobb jevnt – ikke skippertak. Men forbered deg på mer arbeidsmengde i eksamensperioden.

Hvilke tanker har du gjort deg når det gjelder tiden etter at du er ferdig med å studere?

- Det er mye som virker spennende. Å være konsulent i Studentkonsulenten har vært veldig nyttig læring. Jeg trives i konsulentrollen og kunne tenke meg å fortsette med det i arbeidslivet. Videre kunne jeg også tenke å jobbe i en HR-avdeling i en organisasjon – det virker spennende å skape gode arbeidsforhold, og bidra til å skape utvikling og innovasjon.

Nicolai trives godt i Bergen og syns det er fint at universitetet er så sentralt plassert midt i Bergen sentrum. Det er også mange turmuligheter innen kort avstand fra sentrum. Hvis du vil engasjere deg er det mye om skjer i studentorganisasjonene.

- Men det merkes at det regner mer i Bergen enn på Østlandet, hehe. Til høsten skal jeg dra på utveksling til San Diego. Det gleder jeg meg til!