Home
Medieval Research Cluster

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Arrangement

Middelalderuken 2022

I løpet av middelalderuken 23.–30. oktober får du muligheten til å lære ting du ikke visste om middelalderens historie og kultur, om menneskene som bodde her den gangen.

Illustrasjon for Middelalderuken 2022
I dagene 23.–30. oktober vil en rekke aktiviteter knyttet til middelalderen finne sted i Bergen.
Photo:
UIB

Main content

I dagene 23.–30. oktober vil en rekke aktiviteter knyttet til middelalderen finne sted i Bergen, i regi av samarbeidspartnerene i Middelalderklyngen.

Lær ting du ikke visste om middelalderens historie og kultur, om menneskene som bodde her den gangen. Du kan delta på populærvitenskapelige foredrag, omvisninger, konsert, byvandringer, familieaktiviteter, forskningsseminar og mer. Velkommen!

Søndag 23. oktober

Barn i middelalderen. En aktivitetsomvisning for å lære om barna som bodde på Bryggen for lenge siden. Passer best for barn mellom 6 og 10 år.
Bryggens Museum kl. 12–12.45

Mandag 24. oktober

Universitetsibliotekets middelalderdag  Er du interessert i de eldste kildene til Bergens historie? Presentasjoner, byvandring og foredrag. 
Universitetsbiblioteket og Bryggens Museum kl. 9–19

  • Om diplomer og segl  Er du interessert i de eldste kildene til Bergens historie? Med fokus på diplom-samlingen fra Manuskript- og librarsamlingen kan du bli med på en reise i fagdisiplinene diplomatikk og sigilografi.
    Universitetsbiblioteket kl. 9–11
     
  • Byvandring «I diplomenes fotspor»  Gå gjennom middelaldersk Bergen sentrum og hør historiene om personer og lokaliteter nevnt i utvalgte diplomer fra Universitetsbiblioteket.
    Fra Nygårdshøyden til Bryggens Museum, oppmøte kl. 11
     
  • Fragment frå mellomalderbøker  Postdoktor Synnøve Midtbø Myking gir smakebitar av det store mangfaldet av manuskriptfragment i norske samlingar.
    Bryggens Museum kl. 12–13
     
  • Omvisning  Ved Knut Høiaas, museumspedagog ved Bymuseet i Bergen.
    Bryggens Museum kl. 13–14
     
  • Skeivhet eller middelalderfragment  Foredrag som utforsker historiens materialitet fra queer-teoriens perspektiv, basert på utvalget av fragmenter utstilt på Bryggen Museum. På engelsk.
    Bryggens Museum kl.
     14–15
     
  • Skeive perspektiv på middelalderen  Hvordan ser vi på historiske kilder med et skeivt blikk? Velkommen til paneldebatt om skeive perspektiv på middelalderen. På engelsk.
    Universitetsbiblioteket kl. 17.30–19

Tirsdag 25. oktober

The Influence of Canon Law on Medieval Procedural Law  Om kanonisk rett sin innverknad på prosessrett i mellomalderen. Opne føredrag med ekspertar frå inn- og utland.
Jussbygget kl. 10.15–12

Papegøyeskyting og hanseater i senmiddelalderen  Foredrag om hanseatenes kulturpåvirkning i Bergen ved formidler Jens Hammerås.
Schøtstuene kl. 18–19

Onsdag 26. oktober

The Influence of Canon Law on Medieval Procedural Law  Om kanonisk rett sin innverknad på prosessrett i mellomalderen. Opne føredrag med ekspertar frå inn- og utland.
Jussbygget kl. 10.15–12

Middelalderens kulturminner på Nonneseter  Fortidsminneforeningen og kunstner Sanne Frostensson inviterer deg til å oppleve middelalderens kulturminner og samtidskunst i Nonneseter kapell og tårnfot.
Nonneseter kapell kl. 17–18 og Nonneseter tårnfot kl. 18–19

Grýla: Kor mykje av soga om seg sjølv dikterte kong Sverre?  Norrønfilolog Rune Kyrkjebø vil sjå nærare på Sverresoga, eit karakteristisk verk som har hatt definerande kraft i norrøn litteratur.
Frille og Dyvekes vinkjeller kl. 18–19

Alt du ikke ser: Byen under bakken  Hva ligger egentlig under føttene våre der vi går? Bli med arkeologer og historikere på vandring i middelalderbyen.  
Oppmøte foran Bryggens Museum kl. 19.30 – varer til kl. 21

Torsdag 27. oktober

Steinkirker og kalk – kunnskap og ivaretakelse  Hvordan kan en best ta vare på en bygning i stein og kalk? Todagers seminar.
Korskirken kl. 09.30–17.30
 

Scandinavia and the Low Countries  Todagers workshop om økonomiske, religiøse og kulturelle kontaktar mellom dagens Belgia og Nord-Frankrike og dei skandinaviske landa i høgmellomalderen.

Kurs i nålebinding  Lær å binde løkker med en nål. Teknikken var vanlig i Norge fra middelalderen til ut på 1800-tallet.
Bryggens Museum kl. 17–20

Kystpilegrimsleia og Selja kloster  Opa samling om pilegrimsleia langs kysten og Selja kloster, med ruinprosjekt og 3D-animasjon.
Schøtstuene kl. 18-19

Fredag 28. oktober

Steinkirker og kalk – kunnskap og ivaretakelse  Hvordan kan en best ta vare på en bygning i stein og kalk? Todagers seminar. 
Domkirken kl. 9–15

Scandinavia and the Low Countries  Todagers forskerworkshop om økonomiske, religiøse og kulturelle kontaktar mellom dagens Belgia og Nord-Frankrike og dei skandinaviske landa i høgmellomalderen.
Hotel Terminus kl. 9–15

Åsmund Fregdagjeva – Ingebjørg Lognvik Reinholdt  Ein forteljarkonsert om heltar og skurkar frå norrøn tid.
Agatunet i Hardanger kl. 19–20

Lørdag 29. oktober

Omvisning og hanseatenes spill  Omvisninger med fokus på ruinen under huset og hanseatenes spill.
Startsted: Schøtstuene kl. 12, 13 og 14

Søndag 30. oktober

Omvisning og hanseatenes spill  Omvisninger med fokus på ruinen under huset og hanseatenes spill.
Startsted: Schøtstuene kl. 12, 13 og 14

Barn i middelalderen  En aktivitetsomvisning for å lære om barna som bodde på Bryggen for lenge siden. Passer best for barn mellom 6 og 10 år.
Bryggens Museum kl. 13–13.45

Halloween på festningen  En litt skummel, spennende, og morsom konsert for barn i alle aldre. Om kvelden våkner Rosenkrantztårnet til liv med skumle lyder i de gamle kongenes tårn. 
Håkonshallen og Rosenkrantztårnet kl. 15–19