Geodatakoordinator i Statens kartverk
Mathias Holtedahl Thorp har en mastergrad i naturgeografi og jobber nå som geodatakoordinator i Statens kartverk.
Main content
Hvorfor valgte du å studere geografi?
Min vei inn i geografistudiet var interesse og nysgjerrighet for natur, geologi, kart og GIS. Geografi, og etterhvert studieretning natur, var derfor det åpenbare valget. Og jeg er veldig glad og fornøyd i dag med at jeg tok akkurat det valget. I tillegg var det mye frie studiepoeng på bacheloren, noe som gjorde at jeg fikk fullført bachelor og master på tilsammen 4 år. Interessen og nysgjerrigheten for både naturgeografifaget og GIS har vokst seg større og større gjennom studiet, og jeg valgte derfor å kombinere både feltmetoder og GIS-analyser i min masteroppgave. Jeg drømmer også om å få tatt en PhD i løpet av de neste årene.
Hva jobber du med nå? Si noe om din hverdag/arbeidsoppgaver
Nå jobber jeg i geodatakoordinatorseksjonen i Kartverket. Selve seksjonen er på Hønefoss, men jeg har fått kontorplass på fylkeskartkontoret i Bergen. Så jeg er heldig å ha to sett med utrolig kjekke, greie kollegaer! Seksjonen min er ansvarlig for Geonorge, Kartverkets nettsted for kartdata og annen stedfestet informasjon i Norge. Mine arbeidsoppgaver er relatert til distribusjon, forvaltning og tilrettelegging for at brukere kan få tilgang til data og for at dataeiere får levert og formidlet sine data. Mer konkret er det å sette opp produksjonsløyper i FME, lage UML-modeller for nye datasett, kvalitetssjekk av filer, besvare alle mulige type henvendelser og forespørsler, samt utvikling av Geonorge-portalen. I tillegg til dette sitter jeg i styret i GeoForum Hordaland og heldig som får jobbe noen timer i uken med dette i arbeidstid. Vi arrangerer de største geomatikk og GIS-relaterte konferansene i byen, og det er og har vært en fantastisk inngangsport for meg inn i bransjen.
Hva er det beste med jobben din - og det mest utfordrende?
Siden jeg bare har jobbet noen måneder i stillingen min så lærer jeg noe nytt hver eneste dag. Og det er kompetanse som er nyttig og etterspurt i bransjen. Det er også utrolig spennende å få jobbe på denne siden av bordet og å lære om alt det Kartverket driver med. Samtidig er det jo utfordrende med at alt er nytt, og det vil ta tid å få en komplett oversikt over tekniske detaljer. Kartverksforkortelser og utvikler-lingo flyr veggimellom på morgenmøtene, og jeg skjønner foreløpig bare en brøkdel!
Hvordan får du bruk for utdannelsen i jobben din?
I jobben min er det først og fremst all GIS-kompetanse jeg har opparbeidet meg jeg får brukt i min arbeidshverdag. Men en geograf er gjerne flink til å grave i dybden samtidig som man tenker holistisk. I mitt arbeid skal vi inn i detaljene, men samtidig ha et overordnet blikk på hele plattformen, på Norge digitalt og Geovekst-samarbeidene, på brukernes og dataeiernes behov og samtidig se utover landegrensene for å harmonisere mot internasjonale standarder. En akademisk tilnærming, et kritisk og analyserende blikk er også veldig verdifullt for denne og eventuelle fremtidige jobber. I tillegg har vi naturlig nok brukt Geonorge aktivt gjennom studiet, så jeg tar med meg fersk brukererfaring rett inn i teamet og har allerede kommet med flere forslag forbedringer på nettsiden.
Hva er ditt beste minne fra studietiden?
Det er vanskelig å si ett for det er så mange. Feltturene, kjekke stunder med medstudenter, Babusjkaen i Folldal!! Å få lov til å grave seg dypt ned i ett tema på masteren og jobbe hardnakket og utelukkende med prosjektet. Og selvfølgelig den følelsen i det masteroppgaven er levert - en lettelse og eufori jeg ikke har vært i nærheten av å kjenne på hverken før eller siden.
Har du råd til de som studerer eller vurderer å studere geografi i dag?
- Geografi er svært relevant uansett hvilken retning du velger, men tenk over hva du ønsker å jobbe med når du er ferdig og hva du synes er mest gøy gjennom bacheloren og velg ut i fra det.
- GIS-kompetanse er etterspurt i dag og kommer til å bli enda mer relevant kompetanse framover.
- Få deg relevant arbeidserfaring! Sommerjobber, frivillige engasjement eller deltidsjobber i bransjen i gull verdt å ha på CV-en når du starter jobbsøkingen.
- Finn deg et tema på masteren du brenner for - da blir det veldig gøy og spennende å skrive masteroppgaven.