Home
Department of Geography

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Praksis

Praksis i Kartverket høsten 2022

Julie Nyborg Kongsparten og Emma Richards var dette semesteret i praksis hos Kartverket gjennom emne GEO260 Praksisemne i geografi.

Julie og Emma ved banner for Kartverket
Photo:
Julie Nyborg Kongsparten

Main content

Dette semesteret har vi, Julie og Emma, hatt praksisplass hos Kartverket. Vi ble tatt godt imot og trivdes fra første stund. Vi har vært her ca. to dager i uken og fått oppleve en mulig arbeidsplass som geografer som «geodatamedarbeidere». Dette har vært svært givende og inspirerende. I flotte lokaler i Statens hus på hvert vårt kontor (med utsikt til Fløyen), har vihovedsakelig jobbet med å forbedre FKB-vann i to ulike kommuner i Vestland fylkeskommune. FKB-vann beskriver hvor vann renner og er et veldig viktig datasett i det nedbørsrike og bratte fylket. Per nå er datasettet basert på flyfoto slik at det som ikke er synlig fra lufta, mangler på kartet. Derfor er datasettet ganske ufullstendig og usammenhengende, men i problemområder som for eksempel skog, kan vi bruke genererte dreneringslinjer for å finne ut hvor vannet renner. Vi har jobbet i GIS, men mest i Fysak, som er Kartverkets interne programvare, for å legge inn dreneringslinjene. FKB-vann er svært viktig for beredskap og klimatilpasning da vi kan forvente mer nedbør og ekstremvær som følge av klimaendringene. Av den grunn har arbeidet føltes veldig relevant og meningsfullt.

Vi har også vært på en temadatakonferanse hvor vi hadde en presentasjon om arbeidet vårt for folk i privat og offentlig næringsliv. Det var spennende å høre hvordan ulike aktører jobber og forholder seg til Kartverket. Foruten de faste arbeidsoppgavene har vi gjort mye sosialt med kollegaene våre. Vi har blant annet hatt fast fredagsquiz i sofakroken, mikroturer ved pent vær og julekalendertrekning i desember.

For å oppsummere er vi strålende fornøyde med oppholdet vårt og anbefaler alle geografistudenter til å søke praksisplass (hos Kartverket:))

Les flere praksisrapporter fra studenter som har tatt emnet GEO260 Praksisemne i geografi.