Home
Department of Physics and Technology
studentartikkel

- Fremtidsrettet, jobbsikkert og givende

Kelly Ngoc Nguyen er masterstudent på sivilingeniørstudiet i energi og har valgt masterretningen reservoar og geoenergi hos Institutt for fysikk og teknologi. For å bidra til energiomstillingen og dekarboniseringen av samfunnet, skriver Kelly sin masteroppgave i samarbeid med NORCE om mikroorganismers innflytelse i porøse medier ved lagring av hydrogen under bakken.

Main content

Det viktigste for meg var at studiet skulle være fremtidsrettet, jobbsikkert og givende [...] Jeg ønsket å skrive noe om hydrogen da jeg synes det er veldig interessant og viktig for energiomstillingen og dekarboniseringen av samfunnet

(Reservoar og geoenergi er både en egen 2-årig mastergrad og en masterspesialisering i det 5-årige sivilingeniørstudiet i energi).

Hvorfor valgte du en mastergrad i denne studieretningen ved UiB?

Jeg har alltid hatt interesse for mye forskjellig, så det var vanskelig å velge noe jeg ville studere. Men det viktigste for meg var at studiet skulle være fremtidsrettet, jobbsikkert og givende.

Etter et møte med en sivilingeniør hos et stort solenergiselskap i forbindelse med et skoleprosjekt, ble jeg så fascinert og motivert til å jobbe med noe innenfor fornybar energi og bidra til energiomstillingen. Derfor falt valget for sivilingeniør i Energi ved UiB.

Hva skriver du masteroppgave om (gå gjerne litt i dybde)? Hvorfor valgte du dette temaet?

Jeg skriver masteroppgave i samarbeid med NORCE om mikroorganismers innflytelse i porøse medier ved hydrogenlagring. Lagring av hydrogen under bakken er en metode for å lagre energi i et stort kvantum. Men under bakken finnes det mange ulike mikroorganismer, og noen av dem omdanner hydrogen til giftige og/eller uønskede forbindelser som hydrogensulfitt og metan. Jeg skal videre også se på hvordan dette påvirkes i porøse medier. Dette er da viktig for å kunne forstå hvor mye, hvor og under hvilke forhold det er mulig å lagre mest mulig hydrogen uten store konsekvenser.

Jeg valgte dette temaet fordi jeg ønsket å skrive noe om hydrogen, da jeg synes det er veldig interessant og viktig for energiomstillingen og dekarboniseringen av samfunnet. I tillegg er hydrogenlagring ikke så veldig utbredt og forsket mye på enda, så dette ga meg mulighet til å bidra og fordype meg i noe som kan bli veldig viktig i fremtiden.

Les mer om forskergruppen Reservoarfysikk – Energiteknologi og CO2 lagring (CCUS)

Kelly var med i Lumen, som er fagutvalget for Energi. Fagutvalget fremmer studentenes interesser i forbindelse med studiene og arrangerer sosiale aktiviteter.

Foto/ill.:
Privat

Hvordan er det å være masterstudent på IFT?  Hva er ditt beste minne fra studietiden?

Jeg er veldig fornøyd med å være masterstudent på IFT! Jeg har mange veldige gode minner fra studietiden, men samholdet og alt det sosiale som skjer når man er student er det jeg kommer til å huske best.

Fleksibiliteten man ofte har i studiehverdagen er definitivt noe jeg garantert kommer til å savne. F.eks. har studiegjengen en tendens til å dra på sydenferie før skolestart :)

Les mer om studentmiljøet hos IFT

Hva er den viktigste kompetanse du har utviklet deg som masterstudent?

Nysgjerrigheten er noe jeg har hatt med meg gjennom hele studietiden, men en kompetanse jeg har utviklet meg med årene er nok ivrigheten etter å stille spørsmål og jeg er ikke lenger like redd for å stille dumme spørsmål.

Kelly med BSI fotball. På www.studentbergen.no/studentorganisasjoner finner du en oversikt over alle studentorganisasjonene Bergen studieby har å tilby.

Foto/ill.:
Privat

Hvilke aktiviteter deltok du i studietiden som du synes har vært kjekt? (arbeid, verv, reiser, osv.)

I løpet av årene mine på UiB har jeg vært med på mye gøy!

  • Utveksling i Utrecht, Nederland
  • CCUS-konferanse i Colorado
  • Lumen – Fagutvalget for Energi
  • Fotball med BSI

Høsten 2021 var jeg på utveksling i Nederland i en koselig by kalt Utrecht. Etter lang periode med nedstenging var jeg ivrig etter å reise, oppleve ny kultur og møte nye mennesker. Siden oppstart av studiet har jeg spilt fotball og hadde to verv hos BSI. Det er veldig fin arena for å bli kjent med mange hyggelige folk fra ulike studieretninger i Bergen. I tillegg har jeg hatt verv i fagutvalget til Energi kalt Lumen, hvor vi har organisert bedriftspresentasjoner og andre relevante arrangementer for Energi-studenter på tvers av trinn.

Et av høydepunktene må være 5-dagers CCUS-konferansen i Colorado som jeg var så heldig å få deltatt på i høst. Det var utrolig bra opplegg med mange interessante og innsiktsfulle foredrag. Det er ekstra kult at masterstudenter har muligheten til å reise til utlandet for å delta på slike konferanser!

Alle disse opplevelsene og vervene har bidratt til en innholdsrik studietid og gitt meg muligheter til å møte mange nye mennesker og lære nye ting.

Har du noen tips og råd til ferske masterstudenter?

Ikke vær redd for å spørre og bruke ressursene man har på universitet! Det er mange flinke folk som jobber på IFT som kan veldig mye.

Kelly var med på en 5-dagers CCUS Conference Week organisert av Nasjonal forskerskole i petroleumsteknologi (NFiP) i Golden, Colorado, sammen med medstudenter fra Reservoarfysikkgruppen. Det er mange aktiviteter du kan delta på som energistudent hos studieretningen Reservoar og Geoenergi. Du kan få invitasjon til å delta på konferanser, feltturer og utvekslingsavtaler som er unike til studieretningen.

Foto/ill.:
Privat