Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Ny metode for radiomerking av silisiumforbindelser

Louise Bergsjø Sand disputerer 25.5.2023 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Synthetic studies toward [18F]-fluorination of solid-supported silyl ethers".

Main content

I dette arbeidet har vi lagt grunnlaget for en ny metode for 18F-radiomerking av peptider og andre biologisk relevante molekyler. I tillegg har peptidbaserte tracere for PET-avbildning blitt fremstilt.

En rekke ulike silyletere har blitt fremstilt for å undersøke fluor-initiert bryting av silisium-oksygenbindinger for radiomerking av biologisk relevante molekyler. Syntese av silaner og klorsilaner med ulike substitusjonsmønstre har lagt grunnlaget for videre stabilitetsstudier og utforskning av fluoreringsbetingelser. Tillagingen av Si-O bindinger var utfordrende for de sterisk hindrede di-tert-butylanalogene, mens for diisopropylanalogene ble det laget silyletere med variert funksjonalitet på den aromatiske ringen (azid, aldehyd, etere). Én silyleteranalog ble immobilisert på fast-fase og fluoreringer av både ikke-immobilisert og immobilisert forløper var vellykket. Utprøving av [18F]-fluorering av fast-faseforløperen ved PET-senteret på Haukeland universitetssjukehus ga lovende resultater. Videre studier av reaksjonsbetingelser er nødvendig for å kunne belyse det fulle potensialet til metoden.

Tre peptidbaserte tracere som er egnet til å studere aktivering av immunsystemet har også blitt fremstilt. Disse inneholder ulike kelatorer som kan koordineres til metalliske radioisotoper. De tre forløperne skal radiomerkes med [68Ga], og potensielt [64Cu], og studeres videre av våre samarbeidspartnere i Tromsø.

Personalia

Louise Bergsjø Sand (f. 1992) er utdannet lektor med mastergrad i kjemi (UiB, 2016). Doktorgradsarbeidet har blitt finansiert av UiB og Trond Mohn Stiftelse, og prosjektet har blitt utført ved både Kjemisk Institutt på UiB og ved PET-senteret på Haukeland Sjukehus (HUS). Hovedveileder har vært Prof. Bengt Erik Haug (Kjemisk Institutt, UiB) og medveiledere har vært Ole Heine Kvernenes (PET-senteret, HUS) og Emmet Mc Cormack (K2, HUS).