Home
Bergen Media Use Research Group

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Kriser og nyhetsbruk

Tre stadier av nyhetsbruk i krisetid

Ny forskning bygger en typologi for hvordan vi bruker nyheter om kriser.

Image of pandemic on screen
Photo:
Patrick Assalé, Unsplash.com

Main content

I etterdønningene av COVID-19-pandemien har vi sett et nyhetsbilde fylt av krig, politisk og økonomisk uro, stigende strøm- og matvarepriser, og klimarelaterte katastrofer som flom og jordskjelv. Ny forskning fra mediebruksgruppen viser at måten vi leser nyheter om slike kriser kan sies å følge et ganske forutsigbart mønster i tre faser; Rituell sjekking, sjokkert fordypning og gjenvunnet stabilitet.

Forskning på nyhetsbruk rundt bl.a Donal Trumps valgseier i 2016 og spredningen av COVID-19 viser at bruken ofte følger et mønster i stadier. Rituell sjekking viser til måten de fleste av oss bruker nyheter til vanlig: Vi sjekker innom ulike nyhetstilbydere, skanner nettsider og danner oss en generelt bilde av hva som skjer i verden.

Fase to - sjokkert fordypning - beskriver hva som skjer når en krisesituasjon inntreffer. I denne fasen bruker man gjerne mye tid på å følge nyheter om denne spesifikke krise, og det oppleve typisk viktig, skremmende og/eller altoppslukende. I siste fase finner vi tilbake til normaltilstanden og stabiliteten.

Artikkelen understreker betydningen av emosjonell distansering for å gjenvinne stabilitet, og identifiserer kriser som mangler start- og endepunkter som spesielt vanskelige å navigere. Denne innsikten bør sette i gang ytterligere debatt om vår forståelse av nyhetspublikum i en urolig verden, spesielt relevant for stipend om nyhetsbruk og -unngåelse.