Home
News

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nyhet

UiB får 20 nye studieplasser til Vestlandslegen

Regjeringen har besluttet å øke støtten til den desentraliserte studiemodellen Vestlandslegen gjennom å opprette 20 nye studieplasser til medisinutdanningen ved UiB.

Vestlandslegen pressekonf i Stavanger
UiB-rektor Margareth Hagen, forsknings og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp), adm.dir Helle Schøyen ved SUS og Stavanger-ordfører Kari Nessa Nortun (Ap).
Photo:
Paul André Sommerfeldt

Main content

Den gledelige budsjettlekkasjen ble lagt fram under en pressekonferanse med forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) i Stavanger tirsdag morgen. 

Opptrappingen av studieplasser innebærer at UiB nå får en etterlengtet støtte til å sikre videre finansiering av den desentraliserte studiemodellen Vestlandslegen. I august startet det første Vestlandslege-kullet med sju studenter fra UiB på sitt fjerde studieår ved Stavanger universitetssykehus (SUS). 

Hensikten med Vestlandslegen er å utdanne leger på og for Vestlandet, og er et svar på Grimstadsutvalgets rapport fra 2018. Rapporten konkluderte med et stort behov for å øke utdanningen av leger i Norge. Modellen innebærer at medisinstudentene først tar tre år i Bergen før de sendes videre til Stavanger, og på sikt Haugesund og Førde.

– Et steg i riktig retning

Dekan ved Det medisinske fakultet på UiB, Per Bakke, sier dagens nyhet er veldig gledelig.

– Norge trenger å utdanne sine egne leger, og dette er et skritt i riktig retning. 20 ekstra studieplasser gjør oss i stand til å fortsette utbyggingen av Vestlandslegen, først i Stavanger, og senere Haugesund og Førde. 

Bakke peker samtidig på at det, til tross for de ekstra studieplassene, fremdeles mangler en forutsigbar opptrappingsplan for videre oppbygging av Vestlandslegen.  

Fastlegekrisen og utfordringer med finansering av praksisplasser i kommunene trekkes fram som andre problemstillinger. 

Denne uken ble det også kjent at regjeringen har bestemt å opprette studieplasser i medisin på NTNU sin campus i Gjøvik. I tillegg skal det opprettes 20 nye studieplasser til UiOs desentraliserte utdanning i medisin på Sørlandet. 

Vestlandslegen pressekonf i Stavanger
Photo:
Paul André Sommerfeldt

Legemangel også i Vest

UiB-rektor Margareth Hagen har ved en rekke anledninger adressert behovet for å øke antall studieplasser i medisin også på Vestlandet. Hun er glad for at regjeringen nå velger å ørmerke midler til UiB og Vestlandslegen, etter at dette ikke ble prioritert på fjorårets statsbudsjett.  

– Om noen få år vil vi ha minst 120 studenter som skal ta tre år av utdanningen sin i Stavanger. Det er et stort antall og et stort løft. Vi hører mye om legemangel i nord, men jeg vil gjerne minne statsråden på at legemangelen også finnes på Vestlandet, sa Hagen. 

Rektoren la til at UiB fremover ønsker et godt samarbeid både med Universitetet i Stavanger (UiS) og Stavanger universitetssykehus (SUS) for å takle mange av utfordringene som helsetjenesten vil møte.

Den fulle opptrappingen vil ha en kostnadsramme på 63,2 millioner kroner.