Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Klima og bakterier innendørs har relevans for vår lungehelse

Hesham Amin disputerer 22.9.2023 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Indoor airborne microbiome, environmental and household determinants and respiratory health in Northern Europe".

Main content

Eksponering for mikroorganismer og gode bakterier kan være med på å forme vårt immunsystem og forebygge sykdommer som astma og allergi. Vi tilbringer mesteparten av tiden vår innendørs, men vi vet lite om hvilke bakterier som er til stede i luften vi puster inn og hvilke faktorer som påvirker bakteriesammensetningen. I doktorgraden ble bakterier og endotoksin (fra celleveggen til gram-negative bakterier som kan føre til betennelsesreaksjoner) kartlagt i fjøs og boliger til ku- og grisebønder i Danmark og i boliger fra deltagere i Den europeiske lungehelsestudien (ECRHS 3) fra Bergen, Århus, Reykjavik, Uppsala og Tartu. Prøvene var passiv innsamling av partikler på elektrostatiske filtre over en 14-dagers periode. Fra deltagerne i ECRHS 3-studien hadde vi informasjon om boligene og deltagerne selv, i tillegg til mål på lungefunksjon og lungeinflammasjon. Bakteriene i boligene til ku- og grisebønder tydet på en mye høyere artsrikdom enn i boliger i bystrøk. Selv om noen bakterier kan stamme fra grise- og ku fjøs, tyder funnene på at det er det ytre miljøet og gårdsbruk som i all hovedsak er kilden til bakteriene innendørs. Etter å ha optimalisert protokollene for måling av bakteriesammensetning og endotoksin, ble prøver fra 1200 boliger i Nord-Europa undersøkt. Det var en høyere artsrikdom og flere bakterier og mer endotoksin i boliger i Tartu og Århus enn i Bergen. Hundehold, hyppig renhold og personens alder forklarte noe av variasjonen. I tillegg var klimatiske forhold, som nedbør og vind på tidspunktet prøvene ble samlet inn, av betydning for bakteriene innendørs. Videre synes bakteriene å påvirke menn og kvinners lungehelse forskjellig. Inklusjon av boliger fra forskjellige miljøer og geografiske områder gjorde det mulig å finne faktorer som kan påvirke sammensetningen av bakterier i innemiljø. Funnene tyder på at klimaendringer vil kunne påvirke hvilke bakterier vi eksponeres for i vårt innemiljø og vil derfor også kunne ha betydning for vår helse.

Personalia

Jeg har en Bachelor of Pharmaceutical Sciences og en Master of Molecular Biology. Min lidenskap ligger i mikrobiologi, hvor jeg studerte mikrobene spesifikt bakterier og deres innvirkning på helsen. I mitt doktorgradsprosjekt studerte jeg faktorene som påvirker inneluftbakterier og assosiasjonen mellom dem og menneskelig luftveishelse for å finne de gode og dårlige bakteriene til respirasjonssystem våre.