Home
Department of Informatics

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Masterportrett

Fredrik bruker informatikk til å kutte drivstoffbruket til store skip

Værmeldinger har alltid vært viktige for planlegging av skipsfart. I masteroppgaven sin har Fredrik Åhgren Sørum laget en ny modell som skal hjelpe å minimere drivstoffbruk for skip som leverer offshore-utstyr fra Mongstad.

Fredrik
Photo:
t.v: privat t.h: illustrasjonsbilde, Rachel Penney via Unsplash

Main content

For å få til dette, har han jobbet med en ny datamodell for å kunne forutse værutfordringer. Den nye modellen tar hensyn til flere værdetaljer som ikke tidligere har vært med i utregninger: Både høyden på bølgene, bølgeretning og tiden mellom hver bølgetopp blir kalkulert.

«Når man legger inn disse nye parameterne, finner svakheter i den gamle modellen. Den er god når værforholdene er rolig, men jo røffere været blir, jo mindre nøyaktig.»

Den nye modellen har mulighet til å spare opptil 5% drivstoff. Når det kommer til store skip, er dette veldig store mengder.

«Kostnader knyttet til drivstoff er den største utgiften innen offshore logistikk, så næringslivet har også et økonomisk insentiv for å kutte drivstoffbruk.»

Det er kanskje ikke så rart at Equinor ville bidra med data til oppgaven hans.

«Dataene er konfidensielle, men ekte data er viktig for å få best mulig resultat.»

Energiinformatikk

Fredrik gikk integrert master i Energi, og bestemte seg for å gjøre masteroppgaven sin ved Energy Informatics Lab.

Energy Informatics Lab ble startet som et initiativ for informatikere som ønsket å jobbe med utfordringer rundt energi og bærekraft.

Hva er ditt råd til andre som vurderer å ta master innen energiinformatikk?

«Jeg vil absolutt anbefale det, og jeg tror alle på lesesalen min ville sagt det samme. Det er et veldig godt miljø, og det er alltid noen å prate med eller spørre om ting.»

Fredrik har nå startet som konsulent i PwC; en stilling han fikk et år før han leverte masteren.

«Det var veldig deilig å ikke måtte stresse med jobbsøking mens jeg holdt på med masterinnspurten.»